Türkiye Vodafone Vakfı, ‘Geleceğe İlk Adım’ Projesi kapsamında AÇEV ve Türk Kızılayı ile Van’ın Erciş ilçesine 3 yeni Çocuk Evi kurdu. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, proje kapsamında bugüne kadar 53 ilde 545 anasınıfında 75 bin anne, çocuk ve eğitmenin hayatına dokunduklarını söyledi.
Türkiye Vodafone Vakfı, geçtiğimiz yıl depremle sarsılan Van’ın Erciş ilçesine, Geleceğe İlk Adım Projesi kapsamında, AÇEV ve Türk Kızılayı ile birlikte Van’da 3 yeni ‘Çocuk Evi’ açtı. Van’daki konteyner kentlerde yaşayan depremzede çocuklara ve ailelerine yönelik eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarının sağlanacağı ‘Geleceğe İlk Adım’ Çocuk Evleri’nin açılışında konuşan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, ‘Türkiye Vodafone Vakfı olarak, Türkiye’de okul öncesi eğitime erişimin artırılmasına katkıda bulunmak hedefiyle MEB ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı işbirliği yürüttüğümüz ‘Geleceğe İlk Adım’ Projesi kapsamında bugüne kadar 53 ilde 545 anasınıfında 75 bin anne, çocuk ve eğitmenin hayatına dokunduk. Van’da halihazırda 11 adet Geleceğe İlk Adım anasınıfı yatırımı var. Bunlara ek olarak açtığımız 3 yeni ‘Geleceğe İlk Adım’ Çocuk Evi’ni bölgenin ihtiyaçlarını anlamaya yönelik gerçekleştirdiği analizler doğrultusunda yapılandırdık. Geçici çadırkent, konteyner alanı ve prefabrik evlerin konumlandığı alanlara kurulan 70 metrekare büyüklüğündeki prefabrik üniteler, çok amaçlı olarak kullanılılacak. Çocukların oyun oynayabilecekleri, resim yapıp, kitap okuyabilecekleri şekilde tasarlanan sınıflarda, masa oyunları, drama ve sanat faaliyetleri gibi etkinliklerle günde ortalama 80 çocuğa eğitim ve sosyal destek verilecek.” dedi.
KESİNTİSİZ İLETİŞİM SAĞLADIK
Van depreminin meydana geldiği ilk andan itibaren bölgedeki iletişimin kesintisiz devam etmesi için çalıştıklarını belirten Süel, şöyle devam etti: “Bizim için en önemli değerlerden biri, toplumumuz için kalıcı faydalar yaratmak. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, bölgedeki en öncelikli ihtiyaçlardan birinin, depremzedeleri gündelik hayat rutinine döndürecek, sosyal sıkıntıları azaltacak faaliyetler olduğunu gördük. Bu bulgular bize, başta çocuk ve kadınlar olmak üzere bölgedeki tüm vatandaşlarımızın depremle başa çıkmalarına yardımcı olacak, toplumsal travma etkisini azaltacak faaliyetlerin, en az iletişimin sürekliliğini sağlamaya yönelik çalışmalar kadar önemli olduğunu gösterdi.”
DEPREMİN YARALARI SARILACAK
Geleceğe İlk Adım Projesi ile halihazırda Türkiye’nin dört bir yanında okul öncesi eğitime destek verdiklerini, şimdi ise bu çalışmaları Van’a taşıyarak depremzede çocukların normal yaşama dönmelerine yardımcı olduklarını belirten Süel, şunları söyledi: “Deprem bölgesinde bulunan genç, yaşlı, çocuk tüm vatandaşlarımız büyük bir yıkım ve travma yaşadılar. Ancak bunların içinde özellikle çocuklarımızın ve onların gelişiminden sorumlu olan kadınlarımızın ayrı bir önemi var; onların yaşadıkları olayla başa çıkma kapasitelerini güçlendirmek bizim için büyük önem taşıyor. Depremden etkilenen çocuklarımızın uzun vadede normal yaşantılarına dönebilmeleri; zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan sağlıklı gelişim gösterebilmeleri ancak şu aşamada yapılan yerinde müdahaleler ve eğitimlerle mümkün olabilecektir. Çocuk Evleri ile depremzede çocuklarımıza yaşıtlarıyla oyun oynayabilecekleri, kitap okuyabilecekleri, uzmanlar eşliğinde çeşitli etkinliklerde bulunabilecekleri geniş bir alan sunuyoruz. Bununla birlikte çocuklarımızın anneleri de çocuklarıyla iletişimlerini güçlendirecek ve onları desteklemelerini sağlayacak eğitim çalışmalarına katılabilecekler. Türkiye Vodafone Vakfı olarak bundan sonraki süreçte de bölge halkının depremin yaralarını sarabilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.”
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖNEMLİ
AÇEV Başkan Yardımcısı Ayla Göksel konuşmasında, Türkiye Vodafone Vakfı desteği ve MEB işbirliğiyle 2007 yılından bu yana yürüttükleri okul öncesi eğitime destek çalışmalarını, Van ilinde yaşanan depreme ilişkin geniş bir deneyime sahip olan Kızılay’ın işbirliğiyle ‘Geleceğe İlk Adım’ Çocuk Evleri ile sürdürdüklerini söyledi. Göksel, buradaki temel hedefin çocuklara ve annelerine bir destek mekanizması oluşturmak olduğunu, çocuklara gelişimlerini destekleme, yaşadıkları travma ile baş etme ve okula hazırlanma konusunda AÇEV’in uzmanlığı dahilinde yardımcı olmaya çalışacaklarını belirtti. İhtiyaç halinde ailelerin, daha kapsamlı rehabilitasyon çalışmaları için yine Van’da oluşturdukları AÇEV Danışma Merkezi’ne yönlendirileceklerini hatırlatan Göksel, kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğindeki bu tür projelerin böylesine büyük doğal afetler sonrasında çok büyük önem taşıdığını da söyledi.
300 BİN KİŞİ BARINDIRILDI
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise depremin ilk gününden bugüne kadar Van’da büyük hizmetler gerçekleştiren Türk Kızılayı olarak 300 bin depremzede vatandaşın yerleşim ihtiyacını karşıladıklarını; bölgede 55 bin çadır, 4 bin Mevlana Evi ve 2 bin ton konteyner evi iç tefrişatı ile birlikte kullanıma sunduklarını anlattı. Akar, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada emsali görülmeyen bu operasyonu, işte bugün burada gerçekleştirdiğimiz organizasyonda olduğu gibi, gerek ülkemizde gerekse dünyada kendi alanında büyük başarılara imza atan Türkiye Vodafone Vakfı ve AÇEV gibi büyük kurumların ve halkımızın desteğiyle gerçekleştirdik. Türk Kızılayı olarak depremin ardından afetzedelerin sadece barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmedik. Tüm operasyonlarımızda olduğu gibi psiko-sosyal ekiplerimiz, depremzedelerin yaşadığı travmayı en hafif şekilde atlatması için 7’den 70’e her yaş grubunun yanında oldu. Özel oluşturulan sınıflarda, yaş gruplarına göre eğitim ve oyun gruplarıyla psikologlarımız afetzede çocuklarımıza destek verdi. Bugün de Türk Kızılayı’nın lojistik desteğini sürdürdüğü Umutkent Konteyner kentinde, Türkiye Vodafone Vakfı ve AÇEV’in örnek projesiyle kurulan ‘Geleceğe İlk Adım’ Çocuk Evi de aynı misyonu sürdürecek.”