Shadow

En süper bilgisayar benim bilgisayar

Hafta içinde HP, ‘Top500 süperbilgisayarlar sıralamasında liderliği IBM’den kaptık’ dedi, IBM, ‘Bir defa daha rekorlar kitabına adımızı yazdırdık’ diye bu açıklamaya cevap verdi. Peki aslında ne oldu?

ABD’li teknoloji şirketleri IBM ile HP arasında, süperbilgisayar ligi olan Top500’deki rekabet, adeta kayıkçı kavgasına dönüştü. Geçtiğimiz hafta, “HP, Top500 süperbilgisayarlar sıralamasında liderliği IBM’den kaptı!” açıklamasında bulunan HP’ye IBM, “IBM, bir defa daha rekorlar kitabına adını yazdırdı…” başlıklı basın açıklamasıyla cevap verdi. Her iki taraf da “En büyük süperbilgisayar benim bilgisayar” diyor. Peki, bu olayı nasıl okumalı!

HAKİKAT BÖYLE GİZLENİYOR

Her iki tarafın açıklamalarının sorgulanmaksızın, anında ajanslara, oradan internet medyası ve konvansiyonel medyaya aynı şekilde aktarılması sonucu hakikati kimse öğrenemiyor. Haberleri, gazeteciler yerine, halkla ilişkiler şirketlerindeki metin yazarları yazar hale geldi. Metin yazarı arkadaşların gazetelerde bir imzaları eksik; imza eksiğini de meslektaşlarımız gideriyor, basın bültenine kendi imzasını atıp hemen yayınlıyor.

TAM İKİ YIL ÖNCEYDİ

Şimdi gelelim, ‘süperbilgisayar’ kavgasına. Her şey, 16 Kasım 2006’da Hürriyet gazetesinde, Mustafa Kutlay imzasıyla yayınlanan “Türkiye, tarihinde ilk kez dünya süperbilgisayar listesine girdi” haberiyle başladı. Benzer bir metin gün içinde HP’nin halkla ilişkilerini yürüten Marjinal tarafından posta kutumuza düşünce anladık ki, Marjinal önce Hürriyet’te bombayı (!) patlatmayı planlamış, haberin yayınlanmasının ardından metni diğer medyaya geçmişti. Bu tavırlara alışıktık. Ama yine de araştırma ihtiyacı duyduk, gerçekten de Türkiye dünya süperbilgisayar ligine ilk kez mi girmişti?

SÜPER YALAN

www.top500.org sitesinde kısa bir aramanın ardından bunun koca bir yalan olduğu ortaya çıktı. Aslında Türkiye, bu lige ilk kez 1994 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ndeki süperbilgisayar merkeziyle girmişti. Sonuçta İTÜ’ye süperbilgisayar kurma işini üstlenen HP, Marjinal Halkla İlişkiler şirketi aracılığıyla Hürriyet gazetesini de yanıltmış, büyük bir skandala imza atmıştı. Sonuçta gerçekleri ortaya çıkaran bendenize, Marjinal Halkla İlişkiler ambargo uygulamaya başlamış, o günden sonra hiçbir etkinlik ve duyuru göndermeme yolunu seçmişti.

IBM’DEN LİDERLİĞİ KAPMIŞMIŞ

Şimdi aradan tam 2 yıl geçmesine rağmen hem sözde ambargo hem de aynı yanlışlar zinciri devam ediyor. “HP, Top500 süperbilgisayarlar sıralamasında liderliği IBM’den kaptı!” başlıklı bültende, zorlama ifadelerle, HP’nin süper bilgisayar liginde IBM’i aştığı görülmemiş bir şekilde hem de rakip şirket adı anılarak iddia ediliyor. Yine bültendeki bilginin doğruluğunu sorgulamak için Top500 sitesine müracat ediyoruz. Bizi hemen sitenin ana sayfasında güncel Top10 süperbilgisayar listesi karşılıyor. Ve görüyoruz ki, ‘liderliği IBM’den kaptığı’ iddia edilen HP, ilk 10’da bile değil. Sonuç; biri bizi kandırıyor! Bilin bakalım kim?

TOP10’DA HP’NİN ADI BİLE GEÇMİYOR

Süperbilgisayar liginin ilk sırasında Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki IBM üretimi Roadrunner, ikinci sırada Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki Cray üretimi Jaguar, üçüncü sırada NASA/Ames Araştırma Merkezi /NAS’teki SGI üretimi Pleiades, dördüncü sırada Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki IBM üretimi BlueGene/L, beşinci sırada Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki IBM üretimi BlueGene, altıncı sırada Teksas Üniversitesi Bilgisayar Merkezi’ndeki Sun Microsystems üretimi Ranger, yedinci sırada Ulusal Enerji Bilimsel Araştırma Bilgisayar Merkezi Cray üretimi Franklin, sekizinci sırada Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki Cray üretimi Jaguar, dokuzuncu sırada NNSA/Sandia Ulusal Laboratuvarı’ndaki Cray üretimi Red Storm ve onuncu sırada ise Shanghai Süperbilgisayar Merkezi’ndeki Dawning üretimi Dawning 5000A adlı bilgisayar var. Özetle HP’nin bırakın lider olmasını bu ligin Top10’unda adı bile geçmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir