Bir ayda yaklaşık 500 bin kişi www.websitesor.com sitesinden web site adreslerinin bilgilerini sorguladı. ‘WebSiteSor’da en çok sorgulanan adresler ise Facebook, Youtube ve Ekşi Sözlük siteleri oldu.
İnternet sitelerinin kime ait olduğu, nerede barındırıldığı gibi bilgilerin sorgulanmasını sağlayan www.websitesor.com’u bir ayda yaklaşık 500 bin kişi ziyaret etti.
www.websitesor.com internet sitelerinin kime ait olduğunu ve nerede barındırıldığını merak edenlerin yanı sıra internet üzerinden hakaret, yanlış bilgi veya buna benzer hak ihlali yaşayan mağdurlarında sorgulama yapabildiği bir adres oldu.
www.websitesor.com sitesi sayesinde istenilen internet sitesinin bilgilerine ulaşılabiliyor. Web sitesi bilgilerine ulaşan kullanıcılar uyar/kaldır metoduyla kendilerine ait hakaret ve bunun gibi hak ihlali içeren içerikle ilgili site sahibini uyarabiliyor ve ilgili içeriği kaldırtabiliyor.
Web sitesi bu uyarınıza rağmen içeriği çıkartmıyorsa talebinizi içerikteki bilginin doğru olmadığını beyan ederek sulh ceza mahkemesine konuyu taşımanız gerekiyor. Mahkeme kararını elektronik ortamda ya da noter yoluyla web sitesi yetkililerine göndermeniz yeterli. Şayet hala içerik çıkartılmıyorsa ilgili web sitesi yöneticileri ve yetkilileri hakkında hapis cezasına kadar uzanan bir süreç işletilebiliyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir sorguladı
Kullanıcılar en çok Facebook’un bilgilerini merak etti. İkinci sırada video paylaşım sitesi Youtube yer alırken üçüncü sırada ise gençler tarafından yoğun olarak kullanılan Ekşi Sözlük web sitesi yer aldı.
Web sitelerinin kime ait olduğunu öğrenmek isteyenler büyükşehirlerden çıktı. Türkiye’de ‘WebSiteSor’ adresini tıklayarak en çok site sorgulama işlemini yapan il ise İstanbul oldu. İstanbul’u Ankara, İzmir ve Bursa illeri izledi.
‘WebSiteSor’ sayfası 18 ülkeden kullanıcılar tarafından ziyaret edildi. Bu ülkeler arasında Rusya, İngiltere, Çin, Gürcistan, Kanada, Fransa ve İsveç gibi ülkeler de yer aldı. ‘WebSiteSor’ sorgulama ekranını en fazla kullanan ülke ise Türkiye olurken ikinci sırada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve üçüncü sırada Almanya yer aldı.
websitesor.com nedir?
‘WebSiteSor’ adresine giren kullanıcılar kendilerine yönelik hak ihlali bulunan web sitesini sorgulayabiliyor. Bunun için sorgu ekranına ilgili web site adresinin yazılması yeterli. Sorgulama sonucu ilgili web sitesinin yetkilisi, yer sağlayıcısı, sitenin kaydının kimin tarafından yapıldığı, sunucunun IP adresi ve hangi ülkede yer aldığı ile ilgili bilgilere ulaşılabiliyor.
İnternette kendi adınıza bir hak ihlali olduğunu düşünüyorsanız ilk yapılması gereken, içeriğin yer aldığı web sitesinin yöneticisine e-posta ya da posta yoluyla içeriğin çıkartılmasına yönelik talepte bulunmak. Bu noktada hakkınızda ihlal olduğunu düşündüğünüz web sitesinin bilgilerine www.websitesor.com adresinden ulaşmanız mümkün.
Web sitesi bu uyarınıza rağmen içeriği çıkartmıyorsa talebinizi içerikteki bilginin doğru olmadığını beyan ederek sulh ceza mahkemesine konuyu taşımanız gerekiyor. Mahkeme kararını elektronik ortamda ya da noter yoluyla web sitesi yetkililerine göndermeniz yeterli. Şayet hala içerik çıkartılmıyorsa ilgili web sitesi yöneticileri ve yetkilileri hakkında hapis cezasına kadar uzanan bir süreç işletiliyor.