Shadow

En büyük tehdit USB’den geliyor

Bilgisayar kullanıcılarına yönelik en büyük tehdit; yüzde 10.90 ile USB, Flash Disk gibi çıkarılabilir aletlerden geliyor. Antivirüs yazılım sektörü şirketlerinden ESET, Dünya Tehdit Eğilimleri Mayıs 2009 Raporu’nu açıkladı. ESET’in zararlı yazılım (malware) raporlama ve takip sistemi analizlerine göre bilgisayar kullanıcılarına yönelik en büyük tehdit; yüzde 10.90 ile USB, Flash Disk gibi çıkarılabilir aletlerden geliyor. Kendilerini bu tür ürünlere kopyalayan zararlı yazılımlar, bilgisayarın otomatik olarak devreye girmesi nedeniyle bir anda sisteme yayılabiliyor.

Antivürüs yazlımlarından Nod32’nin oluşturucu ESET dünya tehdit eğilimlerini takip ederek kullanıcılarla paylaştığı aylık raporunu yayınladı. ESET’in gelişmiş bir zararlı yazılım (malware) raporlama ve takip sistemi olan “ThreatSense” izleme analizlerine göre oluşturulan raporunda, mayıs ayında karşılaşılan on tehdit kaynağı sıralanıyor. Rapora göre ilk sırayı yüzde 10.90 ile bilgisayar kullanıcıları arasında revaçta olan çıkarılabilir aletler alıyor. İkinci sırada yüzde 9.98 ile Windows işletim sistemlerindeki bir açığı kullanarak ağ üzerinde yayılan bir solucan türü olan Win32/Conficker türevleri bulunurken, üçüncü sırada yüzde 6.01 ile masif, çok eşli, çevrim içi oyunlar, Win32/PSW yer aldı.

Raporda, tehlikenin bilgisayara takılan çıkarılabilir aygıtlar (USB Flash Disk gibi) üzerindeki kendi kendine çalışması gereken programlar hakkında bilgileri içeren INF/Autorun dosyalarından kaynaklandığı belirtiliyor. Windows İşletim Sistemi’ndeki varsayılan Autorun ayarı, çıkarılabilir medyaların takılması durumunda “autorun.inf” listesindeki programları otomatik olarak başlatma görevi üstleniyor. Kendilerini çıkarılabilir aygıtlara kopyalayan birçok zararlı yazılım olduğundan programın birincil dağıtım mekanizması bu olmasa bile zararlı yazılım kodlayıcıları, bulaşma riskini arttırabilmek için her zaman ekstra bir şeyler katıyorlar.

ESET uzmanları, bu mekanizmayı kullanan zararlı yazılım türevlerinin sezgisel tarama kullanan bir güvenlik yazılımı tarafından tespit edilmesinin daha kolay olduğunu iletirken, tehdidin antivirus tarafından tespit edileceğine güvenmektense Windows Autorun özelliğinin kapatılmasını öneriyor.

İlginizi çekebilir:  CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı açıldı

Raporda tehdit sıralamasında ikinci sırada yer alan Win32/Conficker ise Windows işletim sistemlerindeki bir açığı kullanarak ağ üzerinde yayılan bir solucan türü. RPC alt sisteminde yer alan bu açık sayesinde saldırgan geçerli kullanıcı bilgilerine ihtiyaç duymadan sisteme girebiliyor. Sürümüne bağlı olarak güvenli olmayan paylaşımlar ve çıkarılabilir medyalar aracılığı ile de Windows’un Autorun özelliğini kullanarak yayılabiliyor.

ESET’in, Conficker türevlerine karşı etkili bir tespit yöntemi bulunmasına rağmen kullanıcıların bilgisayarlarında kasım ayından bu yana indirilebilir durumda olan Microsoft yamasının kurulu olduğundan emin olmaları önem taşıyor. Böylece aynı açığı kullanan diğer tehditlere karşı da önlem alınmış olacağı belirtiliyor.

Tehdit raporunda üçüncü sırada yer alan Win32/PSW.OnLineGames çevrim içi oyunlar ve bu oyunlara katılımlar hakkında bilgi toplama amaçlı ve rootkit, keylogging yeteneklerine sahip bir Truva atı ailesine mensup. Genel olarak bilgiler davetsiz misafirin bilgisayarına gönderiliyor.

ESET uzmanları, bu tehdidin 2008 Eylül ayındaki yükselişi göz önüne alındığında azalmasına rağmen hala sık rastlandığından oyuncuların dikkatli olmalarını öneriyor.

Raporda, Lineage, World of Warcraft ve sanal dünya Secondlife gibi MMORPG (masif, çok eşli, çevrim içi oyunlar) katılımcılarının, sadece tacizler, rahatsız etmeler dışında phishing (olta) ve diğer dolandırıcılık yöntemleri gibi gerçek dünyada finansal kayıplarla sonuçlanabilecek tehditlerin farkında olmaları konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir