Shadow

‘E-Postalarınızı bize teslim edin, biz gözümüz gibi bakarız!’

Yerli arama motoru projesiyle Google ve Microsoft gibi şirketlere rakip olmak gibi garip bir yola giren devlet, şimdi de her vatandaşa 10 GB elektronik posta adresi vererek, Gmail’in yerini almayı hedefliyor. Özetle, devlet baba, “E-Postalarınızı bize teslim edin, biz gözümüz gibi bakarız” demek istiyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun, ”Anaposta Projesi” kapsamında, her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir posta adresine sahip olacağını söylüyor.

Projeye göre, 70 milyon Türk vatandaşı, TC kimlik numarasını taşıyan e-posta adreslerine sahip olacak. Bu adreslerin uzantısının ne olacağı konusunda henüz bir bilgi verilmiş değil.

Ancak PTT Genel Müdürlüğü tarafından ”e-tebligat” adlı bir proje yürütülüyor. Acarer’in bahsettiği proje bu mu belli değil. Yıl sonuna kadar tamamlanması beklenen ”e-tebligat” uygulamasıyla, PTT’den vatandaşlık numarasıyla ”ptt.net.tr” uzantılı (örnek:1111111@ptt.net.tr) e-posta adresi alınacak ve bu e-posta adresleri sisteme kaydedilecek.

Böylece, tebligatlar vatandaşların e-posta adreslerine kısa zamanda ve masrafsız iletilecek. Kullanıcılar, e-posta adreslerine PTT’nin internet sitesi üzerinden ulaşabilecek.

PTT üzerinden e-posta adresi alan vatandaşlardan ikinci bir e-posta adresi ve cep telefonu bilgileri istenecek. Sistemdeki e-postaya tebligat yapıldığında, vatandaşlar SMS yoluyla bilgilendirilecek.

Tebligatların sistemdeki e-posta adresine ulaşmaması ya da tebligatın elektronik olarak yapılamaması durumunda, tebligatlar fiziki olarak yani posta yoluyla yapılacak.

Mevcut durumda, posta yoluyla vatandaşların fiziki adreslerine gönderilen tebligatlar, 7. günün sonunda ”yapılmış” sayılıyor. Elektronik posta yoluyla gönderilen e-tebligatlar ise kişinin elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra ”yapılmış” sayılacak. Ayrıca, sermaye şirketlerine yapılacak olan tebligatların elektronik posta yoluyla yapılması zorunlu olacak.

PTT’nin projesiyle ilgili detayları verdikten sonra gelelim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer’in açıklamalarına. Acarer, hem yerli arama motoru hem de herkese e-posta hesabı projesinde, gerekçeyi bu hizmetin alındığı şirketlerin yabancı olmasına bağlıyor ve devlet kurumu adına, yabancı sermayeye karşı savaş açmış gibi bir görünüm arz ediyor.

İlginizi çekebilir:  HTC Tattoo ile herkese bir Android telefon

Acarer, e-posta projesini, “Yahoo, Hotmail, Gmail gibi yabancı ve güvenli olmayan posta adresleri ve ağları kullanılmamış olacak. İslam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri, Türkiye’nin posta altyapısını tercih edeceklerinden, uluslararası büyük bir ağ ve internet haberleşme ortamı sağlanmış olacak.” cümleleriyle savunuyor.

Yerli arama motoruyla ilgili yazımda da belirttiğim gerekçeleri burada da hatırlatmak istiyorum.Türkiye’de, sermayenin vatanı, milliyeti, dini (Hatta imanı) olmaz diyerek, liberal ekonomi pazarlanırken, bu söylem biraz garip kaçmıyor mu?

Peki biz yabancı e-posta servislerine güvenmiyorsak, diğer ülkeler bizim gözetimimiz altındaki e-posta servisine neden güvensin?

Yine de karamsar bir tablo oluşturmak istemiyorum. Devlet, bu sektörü önemsiyorsa, Türkiye’deki girişimlere destek verebilir. Türkiye’den güçlü internet girişimleri çıkmasına evet. Ancak devletin özel sektörle rekabete girmesine hayır!

Hele hele bunu yabancı düşmanlığı söylemleriyle yapmak, ‘damardan’ girerek pazarlamaya çalışmak, günümüzün gerçekleriyle bağdaşmıyor. Yine aynı soru; devlet gerçekten bizi bu kadar çok mu seviyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir