Shadow

Dubaililer çalışma iznini Türk teknolojisiyle alıyor

Türk Telekom Grubu şirketlerinden İnnova’nın Türk mühendislerin çabalarıyla geliştirdiği kiosklar sayesinde Dubai’de çalışmak isteyenler 15 dakikada çalışma izni alabiliyor. Katar’da da ülkeye girişte kullanılan terminaller Türk mühendislerinin akıl terinin ürünü.

2007 yılında Türk Telekom tarafından satın alınan İnnova, dünyaya teknoloji ihraç eder hale geldi. Dubai’de çalışanlar, çalışma izinlerini İnnova’nın geliştidiği kiosklardan alıyor. Parmak izinden kendini kiosktaki sisteme tanıtan kişiler, evraklarını teslim ediyor ve 15 dakika içinde çalışma iznini alabiliyor. Katar’da da vatandaşların ülkeye girişte kendilerini tanıtmaları gerekiyor. Parmak izi ve göz bebeği (iris) taraması ve kimlikle yapılan bu işlem, İnnova’nın geliştirdiği kiosklarla gerçekleştiriliyor.

PAZARLIKTA DİZİ KONUŞULUYOR

Bir Türk şirketin olarak Ortadoğu’da iş yapmanın kendileri için daha kolay olduğunu belirten İnnova Genel Müdür Aydın Ersöz, “Ülke olarak bu coğrafyada daha rahat hareket edebiliyorsunuz. Türkiye’den gelen şirketlere daha sıcak bakıyorlar. Bir işi konuşmaya başlarken önce Türk dizilerinden sonra da Başbakan’ın konuşmaları gündeme geliyor. Türk Telekom gibi bir şirketin arkamızda olması da işimizi kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.

LÜBNAN’A İSTANBUL’DAN ÇÖZÜM

İnnova Genel Müdür Aydın Ersöz, “Lübnan’ın büyük bankalarından birinin, sadakat projesini aldık. Ayrıca Irak’ta faaliyet gösteren bir GSM operatörünün otomasyon sistemini de biz yürütüyoruz. Bu projeyi İstanbul’da yönetiyoruz. İstanbul’daki sunucular üzerinden, Türk mühendisleri Irak’taki şirketin projesini yönetiyor.” dedi. Ersöz’ün verdiği bilgiye göre, projenin Irak’ta yapılması talebi karşı taraftan gelmiş. Bunda projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekliği ve Irak’ta yetişmiş işgücü sıkıntısı yaşanmasının büyük payı var.

İŞ MODELİ BAŞKASINA YAPTIRMAK

Ortadoğu’da çok büyük iş fırsatları olduğuna dikkat çeken Ersöz, “Buradaki iş modeli, işleri başka birine yaptırmak şeklinde. Örneğin Katar’ın yerli nüfusu 200 bin kişi. Ama ülkede 800 bin kişi yaşıyor. Yani 600 bin kişi, o 200 bin kişi için çalışıyor. Ortadoğu’ya ilk gittiğimizde bize ‘Ortadoğu’da referansınız var mı?’ diye soruluyordu. Şu an ciddi bir referansa sahibiz.” dedi.

170’LE BAŞLADI 500 KİŞİYE ULAŞTI

Türk Telekom tarafından satın alındığı 2007’de 170 personele sahip olan şirketin bugün 500 kişiye ulaştığını ifade eden İnnova Genel Müdür Aydın Ersöz, “Geçen yılki ciromuz 65 bin TL’ydi. Bu yıl yüzde 50 büyüme hedefimiz var. Zaman içinde yurtdışı payımızı artıracağız. Ama Türkiye’deki işler bizim asıl işimiz. Nihai hedefimiz, yurtdışındaki işlerin gelirimizin üçte birini oluşturmasını sağlamak.” dedi.

İlginizi çekebilir:  Hedef teknoloji tüketen değil ihraç eden bir ülke

ÇÖZÜM ÜRETEN FİRMA OLDU

Son bir yıl içinde sistem entegrasyonu üstlenecek şekilde yapılandıklarını ifade eden Ersöz, “Şu anda kurumsal müşterilerin ihtiyacı olan her şeyi tel elden sağlayabilecek durumdayız. Uçtan uca çözümler sağlayan bir şirket olarak yapılandık. Türkiye’de ilk defa Spice (Software Process Improvement Capability Determination) standardı alan şirket olduk. Bu TSE’nin de kabul ettiği bir standart.” dedi.

DIŞARIDA REKABET AĞIR

Ersöz, şöyle devam etti: “Türkiye pazarını büyütmek ve yurtdışında açılmanın hazırlığı içindeyiz. Herkesin verdiği hizmetleri verdiğiniz zaman, çok ağır rekabetle karşılaşıyorsunuz. O nedenle kendi çözümlerimizi geliştiriyoruz. ‘Kiosk İnnova’ ve ‘PayFlex İnnova’ çözümlerimizi yurtdışında konumlandırıyor ve fuarlara katılıyoruz.”

İNNOVA’YI AVRUPA TANIYOR

İnnova Uluslararası Çözüm Ortakları Koordinatörü Alpaslan Tomuş da, dış pazarlara yönelik çözüm ortaklığı görevine atandığını belirterek, “Yurtdışında var olabilmek için çözüm ortaklarıyla çalışmak gerekiyor. Buna paralel olarak, çözüm ortaklığı programı oluşturduk. ‘Kiosk İnnova’, Avrupa’da bilinen ve tanınan bir marka. Burada yıllardır gerçekleştirdiğimiz çözümleri ihtiyaca göre özelleştiriyor ve yurtdışına çözümler üretiyoruz. Ürünlerimizi 19 ülkeye ihraç ediyoruz. Bugün Avrupa’dan Kafkaslar ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada çok sayıda çözüm ortağına sahibiz.” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM ORTAKLARI PROGRAMI BAŞLADI

Dubai ofisiyle başlattığı uluslararası açılımını her geçen gün genişleten İnnova, yurtdışında işbirliklerini bir çatı altında topladığı “Çözüm Ortakları Programı” ile uluslararası arenada yerini sağlamlaştırıyor. Fransa’dan Portekize, Lübnan’dan Suudi Arabistan’a kadar çeşitli ülkelerde ortak faaliyet yürüttüğü bilişim firmalarıyla imzaladığı anlaşmalarla Türkiye sınırları dışında kendi çözüm ortakları ağını kuran İnnova, bu yatırımla bölgedeki faaliyetlerini güçlendirmeyi ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda ürün yelpazesini geliştirmeyi hedefliyor. “İnnova Partner Program” olarak adlandırılan bu program ile İnnova, çözüm ortaklarını Reseller, Advanced Partner, Premium Partner, Value Added Partner, Service Center şeklinde 5 kategoride isimlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir