Shadow

Dizüstünüz çalındığında ‘Ben buradayım’ diyebiliyor mu?

Son yıllarda çok popüler olan dizüstü bilgisayarlar, hırsızların da favorisi. Peki önleminizi aldınız mı? Bilgisayarınız çalınırsa “Ben buradayım” diyebilecek mi?

Kullanım kolaylığı ve taşınabilirliği dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarlara göre daha popüler olmasını sağladı. Bugün Türkiye’de satılan bilgisayarların yüzde 50’den fazlası dizüstü. Haliyle bu kadar popüler olan dizüstü bilgisayarlar, tahmin edileceği gibi hırsızların da favorisi. Dizüstü bilgisayar sahiplerinin en büyük korkularından biri çalınma. Çünkü tüm işimizi bilgisayarlara yükledik ve en önemli bilgilerimizi yanımızda taşıyoruz.

GİDEN GERİ GELMİYOR

FBI kayıtlarına göre, Amerika’da sadece 2004 yılında 600 bin dizüstü bilgisayar çalınmış. Ve bu bilgisayarlardan yüzde 97’si geri dönmemiş! Sadece sıradan insanların değil, anlı şanlı ajanların bile ellerindeki dizüstüler içindeki sırlarla birlikte çalınabiliyor. Örneğin FBI envanterinde kayıtlı 13 bin dizüstü bilgisayardan 184’ü içindeki sırlarla birlikte çalınmış ve bir daha bulunamamış.

YEDEK ALMAYI UNUTMAYIN

Peki bilgisayarımızı çalınma riskine karşı ne yapabiliriz? Yapabileceklerimizin en önemlisi, en az haftada bir kere bilgisayarımızdaki bilgilerin yedeğini almak. Bu bilgisayarımızın çalınması kadar herhangi bir arıza durumunda da işlerimizin aksamaması, büyük emekler harcadığımız bilgilerimizin kaybolmaması için çok önemli.

BİLGİSAYARINIZDAN E-POSTA VAR!

Bilgisayar hırsızlıklarının artması yeni çözümler doğurdu. Bunlardan biri olan Macintosh bilgisayarlarda kullanılan MAC OSX işletim sistemiyle uyumlu bir yazılım, bilgisayar hırsızlarıyla adeta savaşıyor. Orbicule şirketi tarafından üretilen Undercover adlı yazılım taşınabilir Macintosh bilgisayar kullanıcıları için tasarlanmış. Bilgisayarın açık olduğu sürece aktif halde bulunan Undercover, bilgisayarın çalındığı bildirildikten sonra hırsızın internete girişte kullandığı IP numarası gibi bilgileri ve hırsızın bilgisayarı kullandığı sürece çekilen ekran görüntülerini şirkete gönderiyor.

ARIZA ÇIKARAN “B PLANI”

Bu bilgilerle, hırsıza ulaşılabilir mi, adli merciler bu tip olaylarla başa çıkabilir mi orası şüpheli olduğu için, programa ikinci bir yöntem eklenmiş. Bu durumda program, bilgisayarın çeşitli arızalar çıkarması neden oluyor ve arızalı bilgisayarın bir teknik servise götürülmesinin sağlanmasına çalışılıyor. Çünkü bilgisayar üreticilerinin de çalıntı bilgisayar veritabanları bulunuyor. Bilgisayar teknik servise girdiğinde, eğer çalındığı bildirilmişse serviste gereken yapılabiliyor.

İlginizi çekebilir:  Asansör çıkma süresince fikrini anlatıp yatırımcıyı ikna edebilir misin?

“BUYUR ABİ, BİLGİSAYARINI GETİRDİM”

Undercover programı ikinci aşamada bilgisayarın ekranına “bilgisayarın çalıntı olduğu ve derhal sahibine ulaştırılması gerektiğine dair” bir uyarı mesajı çıkarıyor. Tüm bu girişimlere rağmen hırsız “Buyur abi, bilgisayarını geri getirdim. Hakkını helâl et!” der mi bilinmez ama, yine de bu tür yazılımları kullanmakta yarar var. Undercover, kişisel kullanım için 29,99 dolara edinilebiliyor.

http://orbicule.com/undercover/

Melih Bayram Dede, Yeni Şafak, 30.01.2006.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir