Shadow

Dijitalleşme hafızamızı zayıflattı

Teknoloji geliştikçe dijital cihaz ve teknolojilere güvenerek bilgileri hafızamızda tutma alışkanlığımızı kaybettik ve ‘dijital amnezi’ adlı yeni bir sendromla tanıştık.

facebook

Amnezi veya hafıza kaybı, belleğin yani hafızanın rahatsız olması, bozukluğa uğraması durumu olarak ifade ediliyor. Daha çok yaşlılarda görülen hafıza zayıflığı, teknolojinin beynimizin bir çok işlevini üstlendiği günümüzde, her yaştan insanın sorunu haline geldi.

‘Google etkisi’ olarak ifade edilen, ‘nasıl olsa Google’da bulurum’ düşüncesiyle karşımızdakini dikkatli dinlememe, dikkatli izlememe ve okumama, ‘dijital amnezi’ye yani dijitalleşmenin getirdiği ‘hafıza zayıflığı’na yol açıyor. Kaspersky Lab tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışmada, unutkanlığın, önemli kişisel bilgiler ve mobil cihazlara kadar genişlediği görüldü.

TELEFON NUMARASI BİLE EZBERLEMİYORUZ

Çalışma, Avrupa’da kullanıcıların çoğunluğunun; çocuklarının (%53), çocuklarının okullarının (%90) ve işyerlerinin (%51) telefonları dahil kritik telefon numaralarını ezbere bilmediklerini ortaya koydu. Yaklaşık üçte biri eşinin telefon numarasını hatırlayamıyor; 10 – 15 yaş aralığında on kişiden dördü ev telefon numarasını unutuyor.

Altı Avrupa ülkesinde 16 yaşından büyük 6000 tüketicinin katıldığı ankete göre, önemli bilgileri belleğimizde tutamamamızın nedeni, bunları hatırlama sorumluluğunu akıllı telefonlar gibi dijital cihazlara devretmemiz.

Ankete katılan en genç (16 – 24 yaş aralığı) tüketicilerin yarısından azı (%43), akıllı telefonlarının bilmeleri veya hatırlamaları gereken her şeyi barındırdığını söylüyor. Kaspersky Lab bu fenomeni Dijital Amnezi yani ‘dijital hafıza kaybı’ diye adlandırıyor.

Çalışmada Dijital Amnezinin kanıtları her yaş grubundan kadın ve erkeklerde eşit olarak görüldü. Beklendiği üzere çalışma, dijital cihazlarda, özellikle de akıllı telefonlarda depolanan verilerin kaybedilmesi veya ihlal edilmesinin bir çok kullanıcıyı harap ettiğini gösterdi.

‘VERİLER SİLİNİRSE YIKILIRIM’ KORKUSU

Kadınların onda dördü ve 16 – 24 yaş aralığında aynı oranda tüketici, belleklerini cihazlarında depoladıkları ve bir daha asla geri alamayacaklarını düşündükleri için üzüntüden yıkılacaklarını belirtmiş. Cihazları fotoğraflar ve iletişim bilgilerini sadece cihazlarında saklayan kadınlar ve gençlerin dörtte biri aşırı derecede üzüleceklerini söylemiş.