Türkiye’de ofis açmaya zorlanan ve kapısın kilit vurulan Youtube’un aksine, ülkemizde temsilcileri bulunan video paylaşım sitesi Dailymotion da kapatıldı. Peki neden? Biri bize anlatsın!
Bir yılı aşkın bir süredir Türkiye’den erişimi engellenmiş olan dünyanın en popüler video paylaşım sitesi Youtube’un açılması için konulan önşartlardan birinin Türkiye’de şube açması ve burada bir muhatap bulundurması olduğunu biliyoruz. Nitekim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Galip Zerey, sitedeki videolarla ilgili yaşanan sorunlarda Türkiye’de irtibata geçilebilecek bir yetkilinin olmadığını belirterek, “Youtube’un pek çok ülkede temsilcileri var. Ama Türkiye konusunda ağırdan alıyorlar. Bizi sadece siteyi kapattığımız zaman ciddiye alıyorlar” demişti. Youtube’un sahibi Google’ın İstanbul’da ofisi var ancak siteye vurulan kilit paslanmasına rağmen hâlâ bir çözüm bulunabilmiş değil.
MUHATABINIZ VAR, PEKİ NEDEN?
Şimdi de bir başka video sitesi Dailymotion’a, geçtiğimiz hafta kilit vuruldu ve boynuna “Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.03.2009 tarih ve 2009/25 sayılı kararı gereği erişime kapatılmıştır” yaftası asıldı. Şu an neden kapandığı bile açıklanmış değil. İşin garibi, Türkiye’yi muhatap almamakla suçlanan ve ısrarla burada şube açması istenen Youtube’un aksine Dailymotion’un Türkiye’de temsilcileri de var. Sorunlu bir içerik sözkonusu olduğunda, muhatapsızlık da sözkonusu değil. En azından irtibat kurulabilecek bir içerik ortağı, CEO’luğunu Cenk Oflaz’ın yaptığı MCD Digital var. Ancak yine de Dailymotion kapatılıyor. O zaman, “Türkiye internet alanında nereye gidiyor?” diye sormak en doğal hakkımız değil mi!
TÜRKÇE’Yİ ÖNEMSEDİ AMA BU DA YETMEDİ
Geçtiğimiz haftalarda, Dailymotion’ın Türkiye’de MCD Digital tarafından temsil edileceğini, “Youtube yoksa Dailymotion var!” başlığıyla yazmıştım. Üzerinden fazla bir zaman geçmeden, Dailymotion’a da kilit vuruldu. Dailymotion’ın Fransa’daki Başkan Yardımcısı Luc Dumont, Türkiye pazarına açılmaktan umutluydı. MCD Digital ile yerel sitenin açılmalarının, Dailymotion’ın Türkiye’deki market pozisyonunu güçlendireceğini ve Türk kullanıcılar ile yakın iletişim halinde daha güçlü ve yerel içerikler sunmaktan çok memnun olduklarını söylemişti. Gökçen Karan’ın çabalarıyla GoMedia.TV tarafından Türkçe’leştirilen Dailymotion, yerel dil desteği açısından yaptığı girişimle bile takdir edilmeye değer bir girişim. Ancak, yine de bu çaba karşılığını bulamıyor.