Shadow

Çin ile aynı ligde miyiz?

Youtube’un sıradan bir vatandaşın talebiyle bile bazı içerikleri yayından kaldırdığı bilinmesine rağmen, siteye erişim tamamen yasaklanarak Türkiye’nin adının baskıcı Çin ile birlikte anılmasına neden olundu.

Geçen haftanın en önemli gündemi yakın zamanda Google tarafından satın alınan video paylaşım sitesi Youtube’a erişimin mahkeme kararıyla yasaklanmasıydı. Mahkeme, sakıncalı bir içerik nedeniyle, sadece o içeriğin yayından kaldırılmasını talep edilebilecekken, siteye erişimin tamamen durdurulmasını sağlayarak, Türkiye’yi dünyaya maskara etti. Bu olay, Türkiye’nin Çin gibi baskıcı ve yasakçı ülkeler liginde görülmesine neden oldu.

İŞTE İNTERNET YASAKÇISI ÜLKELER

Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Açık Net İnsiyatifi adlı oluşumlar tarafından internete sansür uygulayan ülkeler arasında, Çin, Vietnam, İran, Özbekistan, Tunus, Küba, Brezilya, Suudi Arabistan, Suriye, Myanmar, Maldiv Adaları ve Kuzey Kore gösteriliyor.

Türkiye’nin adının yasakçı ülkeler arasında geçmesi ve zararlı bir içerik yüzünden Türkiye’li tüm Youtube ziyaretçilerinin cezalandırılması kabul edilemez.

GOOGLE TÜRKİYE OFİSİ VARKEN…

Youtube’un bağlı bulunduğu Google şirketinin Türkiye’de bir ofisi var. Konuyla ilgili talep ya da ihtar, mahkeme kararıyla buraya bildirilebilir ve konu sözkonusu içeriğin kaldırılmasıyla çözülebilirdi.

Youtube’un sıradan bir vatandaşın dahi talebi doğrultusunda, bazı içerikleri yayından kaldırdığı, bu konularda zorluk çıkarılmadığı bilinmesine rağmen, mahkeme, internet konusunda bilgisizlikten olmalı, akla hayale gelmeyecek bir karara imza attı.

Sonuçta özgürlükler alanında ilerlemeler sağlayan ve yüzünü Batı’ya dönen Türkiye’nin baskıcı Çin ile birlikte anılmasına neden olundu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir