Telekom şirketlerinin üst yöneticileri, Türkiye’de iletişim hizmetlerinin geliştirilmesi için yeni yatırımlar yapılırken maliyet avantajı yakalamak için en uygun çözümün şebekenin ortak kullanılması olduğu konusunda uzlaştı.
İzmir’de düzenlenen 6. Telekomünikasyon Zirvesi’nde konuşan telekom şirketlerinin üst yöneticileri, Türkiye’de telekom altyapısının ortak kullanılması üzerinde fikir birliğine vardı. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Dünya ekonomik krizdeyken, biz yatırımlarımızı artırınca AB’yi yakaladık. Yatırımların devam etmesi gerekiyor. İşbirliği, yatırım ve rekabet ortamının sağlanması gerekiyor. Bir çok yerlerde hazır borular dururken biz tekrar kazmak zorunda kalıyoruz. Hayat paylaşınca güzel.” dedi. Google’ın ABD’de hızlı internet erişimi sağlamak için yerel yönetimlerle birlikte çalıştığını belirten Ciliv, “Google, şehirler için hızlı internet şebekeleri kuruyor. 1100 şirket başvurdu. Belediye başkanları yatırım alabilmek için çalıştı. Bir belediye başkanı ilgi çekmek için donmuş göle atladı. Miami’ye yakın Sarasota Belediye Başkanı da köpekbalığıyla akvaryuma girdi. Güney Carolina’da insanlar ışık zinciri oluşturarak gökyüzünden görülebilecek şekilde Google yazdılar. Sonuçta Kansas’taki Topeka Belediyesi bu yarışmayı kazandı ve adını bir süre için Google olarak değiştiriyor. Şimdi Topeka’da Google 1 gigabit internet altyapısı kuruyor. Biz Turkcell Superonline olarak 10 şehirde 1 milyon haneye fiber interneti götürdük, evlerin içine kadar bu hizmeti bağladık. Barselona’da CEO’ların en büyük endişesi, artan mobil trafiğin nasıl karşılanacağı konusuydu. Regülatör kurumlar da bu sorunun aşılması için gerekli ortamın yaratılmasını vurguladılar. Yatırımın geri dönüşünün iyi planlanması, adil rekabet ortamının, adil paylaşımın ve birlikte çalışabilirliğin sağlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
HİZMET SATIN ALIMI OLMALI
Yeni altyapı yatırımları yapmak yerine, telekom altyapısına yatırım yapmış operatörlerden hizmet satın alınmasının maliyet avantajı sağlayacağını ve Türkiye için de tasarruf sağlayacağını ifade eden Vodafone CEO’su Serpil Timuray da, “Farklı operatörlerin aynı hatta yatırım yapması sürdürülebilir değildir. Alınacak tedbirlerle operatörlerin şebekelerini birbirine bağlamak sağlanmalıdır. Oluşacak yapıyla Türkiye kazanacaktır.” dedi.
MOBİL TRAFİK ARTIYOR
Cihaz başına veri trafiğinin artığını ifade eden Avea CEO’su Erkan Akdemir ise, akıllı telefon satışlarının yüzde 35 arttığını hatırlatarak, mobil genişbant altyapısının gelişmesinin bu artışı tetiklediğini söyledi. Akdemir, “Bugün ülkemizde mobil cihazlara sahip olma maliyeti Avrupa’ya göre çok daha yüksek. Türkiye’deki fiyat seviyesinin gelmiş olduğu nokta, oldukça dip noktalarda. Daha fazla gidecek yerimiz yok. Sürdürülebilir rekabet ve yatırım hedefinin sürdürülebilmesi için düzenleyici kurumların adil bir rekabet ortamını sağlaması gerekiyor. Mobil frekansların, yeni çıkan ve daha önce başka amaçlarla kullanılan frekansların adil dağıtılması, altyapı yatırımlarının ortak kullanımının teşvik edilmesi gerekiyor. 4G için frekans tahsisinin planlamasının yeniden yapılması lazım.” şeklinde konuştu.
VERGİ İNDİRİMİ VE TEŞVİK
TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay konuşmasında, sektörde ilerleme için çalışma ve üretmenin önemli olduğunu vurgulayarak, “Ancak üretirken yenilikçilik, verimlilik ve bilgiye dayalı rekabet gerekiyor. Bizim sektörümüz kaldıraç. Şirketler teknoloji geliştirilmezse, yazılımlar, uygulamalar yapılmazsa, her eve hızlı internet veririz ama, içerik olarak sadece Google’ın ücretsiz distribütörü oluruz. Amsterdam City Net, Stockholm ve Kore’de farklı çalışmalar yapılmış. Hizmetlerin operatör bağımsız olması gerekiyor. Finansman sorununun aşılması gerekiyor.” dedi. Dalbay sözlerine şöyle devam etti: “Şu an uydu üzerinden 50 megabite kadar internet hizmeti verebiliyoruz. TÜRKSAT 1.5 yıl sonra bu hizmeti kendi altyapısıyla verebilir hale gelecek. Farklı ülkelerde vergi indirimleri ve teşvikler yapılmış. Türkiye’de de bu sektör kaldıraç etkisi yapacaksa, vergi indirimleri ve teşvikleri yapılması lazım. Mevcut telekom altyapısı, sadece FATİH projesinin oluşturacağı veri trafiğini bile karşılamak için yeterli değil. Bunun araştırmasını yaptık. Biz FATİH projesi için de çalışıyoruz.”
BILL GATES, BİR ŞEHİRDE EN ÇOK NEYE DİKKAT EDER?
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Microsoft’ta çalışırken, Bill Gates, havaalanından şehre giderken geçtiğimiz her şehirle ilgili iki soruyordu; ‘İnternet hızı ne?’, ‘Genişbant internet kullanıcı sayısı ne?’. Bu iki soruyla Bill Gates, o şehrin teknolojik kapasitesini ölçüyordu. İnternet erişim kapasitesi ve kullanıcı sayısı gelişmişlik için göstergedir. Yıllar önce Antalya’da gittiğim bir otelde internete bağlanma hızı sadece 16 KB idi ve iletişim inanılmaz derecede güçtü. Bugün başka bir dünyadayız. Bugün Türkiye çok gelişti. Biz yabancı gazete ve dergilerde, ‘Antalya’da hava 18 derece, 3G internet 43.2 Mbps, fiber internet 1000 Megabit hızında. Çalışılacak, yaşamak ve olunacak yer.’ şeklinde reklam verdik. Bugün Türkiye, internet altyapısı konusunda büyük mesafeler aldı. Geçtiğimiz günlerde Barselona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde bir numaralı konu, artan veri trafiğinin nasıl karşılanacağıydı. Bir trafik kazasıyla karşı karşıyayız gibi görünüyor. Büyük firmalar artan veri trafiği ihtiyacını karşılaması konusunda çalışmalarını hızlandırıyor.” şeklinde konuştu.