Devletin ‘bilişim sektörünü’ zaman yitirmeden ‘stratejik sektör’ olarak tanımlaması ve sektörün tek muhatabı olmasını isteyen TBD, bilişim sektörüne her yıl 20 bini nitelikli ara eleman olmak üzere kademeli olarak 40 bin kişi katılması gerektiği uyarısında bulundu.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) altıncı değerlendirme raporunda, devletin ‘bilişim sektörünü’zaman yitirmeden ‘stratejik sektör’ olarak tanımlamasını istedi. STK temsilcilerinin katılımıyla, Başbakanlığa bağlı en az müsteşarlık seviyesinde bir birim kurulması önerilen raporda; BTK ve Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte sektörün tek bir muhatabının olması talep edildi.
Türkiye’nin 2023 hedefi için, yazılım, optik, bioteknoloji, nanoteknoloji yeni teknolojik sektörlerin 15 milyar ABD Dolarına erişilmesinin beklendiği raporda, “Ülkemizi ilk on ülke arasına sokacak dinamizme sahip tek sektör önceliklendirilmiş, stratejik sektör olarak ilan edilecek Bilişim sektörüdür” denildi.
Bilişim 2011 Değerlendirme Raporu’nun “Son söz” başlığı altında bilişim sektörünün beklentileri sıralanırken Bilişim İhracatçı Birliği kurulması önerildi. Her yıl, 6 bini bilgisayar mühendisi olmak üzere, 15 bin yeni mezunun katıldığına dikkat çekilen raporda, sektöre her yıl 20 bini nitelikli ara eleman olmak üzere kademeli olarak 40 bin kişi katılması gerektiği uyarısı yapıldı. Raporda, “Ulusal Yazılım Türkiye”nin öncelikli ve stratejik sektörü ilan edilip yazılım üretimi ve ihracatının önünü açacak Ulusal Yazılım Politikaları ve Stratejileri, Özel Sektörle birlikte acilen belirlenmelidir” ifadesi kullanıldı.
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile oluşturulan Ar-Ge Fonu’na ilişkin ikincil düzenlemelerin tamamlanması, inovasyon ve girişimciliğin destek kapsamına alınması istenen raporda; Ulaştırma Bakanlığın bünyesinde kurulan “Evrensel Hizmet Fonu”nun yazılım sektörünün gelişmesi için kullanılmasını sağlayacak idari yapıların da acilen oluşturulması tavsiye edildi.
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) yayın organı Bilişim Dergisi’nin Ocak sayısında “bilişim sektörünün 2011 yılı” mercek altına alındı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Deloitte Türkiye, HP Türkiye, İnternet Teknolojileri Derneği (İNET-D), KoçSistem, Microsoft Türkiye, SAP Türkiye, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Turkcell, Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve TTNET, 2011’i değerlendirdiler; 2012 beklentilerini açıkladılar.
Sektördeki yöneticiler, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 için hükümetin telekomünikasyon ve bilişim alanından 160 milyar dolarlık gelir elde edilmesi hedefi belirlediğini anımsatarak, bunun için sektörün 7-8 kat daha büyümesi gerektiğini vurguladı. EITO verilerine göre, 2011’de yüzde 4,7 büyüme ile 27 milyar dolar olan Türkiye bilişim pazarının, 2012’de 6,5’lık büyüme göstererek 29 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Önümüzdeki 8-10 yılın da fırsat dalgası olarak kabul edilen bulut bilişim, 2011’in en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Mobilite de önümüzdeki yılların fırsat dalgaları arasında gösteriliyor. Hizmetlerde yaşanan büyümenin 2012’de artarak devam edeceği, donanımda ise bir daralma beklenmediği vurgulanıyor. 2012 yılının en önemli konusunun “Her Eve Fiber, Herkese Çok Hızlı İnternet” olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “İstikrarlı bir ICT sektörüne” sahip olunduğunu belirterek “Bizim ülkemizde mutlaka bize uygun, yurtdışına ihracat imkânı bulunan üretim olanakları bulunuyor” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, sektörün, 2012 sonunda 35 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını belirtirken Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortağı M. Sait Gözüm, 2012’deki büyüme hedefinin, “zorlu bir dönemi işaret” ettiğine değindi.
İnternet Teknolojileri Derneği (İNET-D) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, dağınık yapılanmadan yakınıp ana işi bilgi toplumuna geçiş olan bir bakanlık, HP Türkiye Serdar Urçar ise, “İthalat Rejimi”nin BT’yi de destekleyecek esnekliği kazanmasını istedi.
KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, 2012’de yaratıcı iş modellerine ihtiyaç olacağını bildirirken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Tüm kararlarda bilgiyi ve teknolojiyi öne çıkaran bir yaklaşım sergilemeliyiz” dedi.
SAP Türkiye Genel Müdürü Cem Yeker, dünya ile rekabet edebilecek insan ve teknolojiye sahip olunduğunu söylerken TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Bilişimi, ‘bir kalkınma aracı’ olarak gören bir politika” benimsemesini beklediklerini vurguladı.
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, “rekabette daha gidecek çok yol” olduğuna işaret ederken Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, dünyanın yeni sınavının “Teknolojik dönüşüm” olduğuna dikkat çekti.
TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, ülkemizde katma değer yaratılamadığı, sektörün yerel derinlik kazanamadığının altını çizerken TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “İnternet, iletişim ve eğlencenin merkezindeki yerini sağlamlaştıracak” değerlendirmesinde bulundu.
Bilişim Dergisi’ne www.bilisimdergisi.org veya www.tbd.org.tr bağlantılarından ulaşılabilirsiniz. Derginin pdf dosyasını http://www.bilisimdergisi.org/s139/pages/s139.pdf bağlantısından indirebilir eski sayıları için http://www.bilisimdergisi.org/arch/ bağlantısından okuyabilirsiniz.