Shadow

Bazı kurumlar çökerken bazıları neden dönüşür? | Kitap: Yıkıcı Zihniyet – Charlene Li

Yıkıcı Zihniyet

YouTube kanalımda başlattığım kitap tavsiyeleri bölümünde Charlene Li tarafından kaleme alınan “Yıkıcı Zihniyet” adlı kitaba yer verdim. Kitap, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından yayımlandı ve “Bazı Kurumlar Çökerken Bazıları Neden Dönüşür?” alt başlığına sahip.

Kitap, şirketlerin başarılı olmak için rekabetçi, yenilikçi ya da girişimci olmalarının yetmediğini, ‘yıkıcı zihniyet’e sahip olmaları gerektiğini vaka örnekleriyle anlatıyor.

Kitabın yazarı Charlene Li, 20 yıldır Fortune 500 şirketlerine dijital dönüşüm ve liderlik konularında danışmanlık veren, konuşmalar yapan ve bu alanda çok satan kitapların da yazarı.

“Yıkıcı zihniyet” denildiği zaman, ilk bakışta olumsuz bir algı oluşuyor. Charlene Li, “yıkıcı zihniyet” kavramını, iş hayatında geleneksel yöntemler dışında, “farklı bir bakış açısıyla yeni iş yapış biçimleri geliştirmek” anlamında kullanıyor.

Liderlere değişim için iş dünyasında statükoyu altüst etme cesareti vermeyi amaçlayan kitapta, ‘Yıkıcı dönüşüm’ ya da ‘yıkıcı zihniyet’ olarak ifade edebileceğimiz kavram çerçevesinde iş yapış biçimini değiştirmek öneriliyor.

Şirketler mevcut müşterilerini elde tutmak için mi çalışacak yoksa gelecekte müşterileri olmaya aday olanları yakalayabilmek için mi? “Yıkıcı zihniyet”, devrimci kararlar almayı gerektiren, cesur bir iş yapış tarzından söz ediyor.

T-Mobile ve Adobe şirketlerinden “yıkıcı zihniyet” örnekleri veren yazar, Facebook-MySpace arasında karşılaştırma yapıyor ve Facebook’un bu rekabette nasıl öne geçtiğini anlatıyor.

T-Mobile örneğinde baktığımızda, ABD’deki mobil operatörlerin geleneksel pazarlama metotlarıyla faaliyet gösterdiği pazarda T-Mobile’ın farklı bir strateji geliştirerek ivme kazandığı vurgulanıyor.

T-Mobile, iki yıllık sözleşmeleri ortadan kaldırarak müşterilerine güven duygusu vermiş ve mobil cihaz ücretlerini de hizmet paketlerinde ayırarak şeffaflık sunarak rekabette avantaj yakalamış.

Ünlü yazılım firması Adobe ise, geleneksel metotlarla yazılım satmak yerine, aylık ücretlendirmeye geçerek hem yeni müşteriler kazanmış hem de kârlılığını artırmayı başarmış.

Kitapta bir başka vaka örneği ise Facebook-MySpace rekabeti. Bir dönemin en popüler sosyal ağı olan MySpace, odağını kaybetmeden yola devam ederken, Facebook, hemen her gün başka bir yenilikle kullanıcı karşısına çıkarak ilgiyi sıcak tutmayı başarmış ve rekabette kazanan taraf olmuş.

Charlene bir başka Li’nin “yıkıcı zihniyet” örneği de Nokia. Akıllı telefon pazarında bir zamanların lider markası olan Nokia, rekabette yeniş düştü ve o eski görkemli günlerini kaybetti.

Finlandiyalı Nokia’nın akıllı telefon üretim bölümünü Microsoft’a satmayı başararak, mobil şebekeler üreten Nokia Networks’e odaklanması ve en azından bu bölümü kurtarmayı başarması, olumlu anlamda, “yıkıcı zihniyet” vaka örneği olarak gösteriliyor.

Kitapta Microsoft cephesinden bir vaka örneği ise şöyle: Microsoft CEO’su Satya Nadella, internette Amazon ve Apple gibi şirketlerdeki kurumsal yapıları temsil eden bir karikatür görür. Karikatürün Microsoft kısmında çeşitli departmanlar birbirlerine silah doğrultmuş olarak çizilmiştir.

“Yenile düğmesine bas” adlı kitabında Nadella, acı bir durumu tespit eden karikatürden çok rahatsızlık duyduğunu anlatır. Nadella’yı en çok üzen şey ise kendi çalışanlarının bu durumu kabullenmesidir.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, “Tüm rakiplerimize yıllarca fark attıktan artık bir şeyler değişiyordu ama biz iyiye gitmiyorduk. Yeniliğin yerini bürokrasi alıyordu.” tespiti yapıyor.

Bu noktadan hareketle birbirlerine rakip olan ve silah doğrulmuş olan Microsoft departmanlarının birlikte çalışması ve empati geliştirmesi için harekete geçilir. Örneğin Windows yazılımı ve cihazları aynı gruba alınır.

Hollanda merkezli ING Bank, sektörde yaşadığı daralmayı aşmak için çevik metodunu benimsemiş. Ürünlerin piyasaya çıkma süresini kısaltmak, müşteri deneyimini iyileştirmek ve bankanın dijital becerilerini geliştirmek hedeflenmiş.

Bu amaçla da Google, Netflix, Spotify gibi şirketlerde işlerin nasıl yürüdüğünü araştırmış. Bu süreç çalışanlarda Netflix ve Google gibi şirketlerin safına katıldıkları hissi yaratmış ve heyecan dalgası oluşturmuş.

Ardından departmanlar parçalara ayrılmış ve gerekli işgücü yeniden değerlendirilmiş, hatta çalışanlardan bu süreçte yeniden iş başvurusu yapmaları istenmiş.

Sonuçta ING Bank, daha hızlı hareket edebilen, yeni durumlara göre yeni ürün ve hizmetler geliştiren, bunu da dijitalleşmenin gücüyle yapan bir banka haline gelmiş.

Charlene Li tarafından yazılan “Yıkıcı Zihniyet” adlı bu kitap, iş dünyasının liderlerine ilham ve cesaret vermeyi amaçlıyor. Bunu yaparken de gerçek dünyadan vaka örnekleriyle daha anlaşılır olmayı hedefliyor.

YouTube kanalımda ilerleyen günlerde farklı kitap önerileriyle de karşınızda olacağım.

Yıkıcı Zihniyet adlı kitabı değerlendirdiğim videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Yeni videolardan haberdar olmak için kanalıma abone olmayı ve videoları beğenmeyi unutmayın!

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Yeni videolardan haberdar olmak için Telegram kanalıma da abone olabilirsiniz: https://t.me/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir