Türkiye’nin bölgesel güç olma yolunda ilerlemesi Fujitsu’nun dikkatini çekti ve 10 Balkan ülkesi Türkiye’den yönetilmeye başlandı. Bu gelişmeyle birlikte şirketin 2011 cirosu Balkanlar ile birlikte 100 milyon Euro’nun üzerine çıkarken, 2014 hedefi 200 milyon Euro olarak açıklandı.
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, şirketin 2011 cirosunun Balkanlar ile birlikte 100 milyon Euro’nun üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Zaim, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, “Fujitsu Türkiye ve Balkanlar bölgesinde her yıl yüzde 20 oranında büyüme ile 2014’te 200 milyon Euro’luk ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Gelişmekte olan ülkeler liginde ciro açısından üçüncü sıradayız. İspanya, İtalya, Güney Afrika, İsrail, Mısır, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan gibi ülkeleri geride bıraktık.” dedi.
BALKANLAR TÜRKİYE’YE BAĞLANDI
Fujitsu’nun Türkiye’de hızla büyümesinin şirketin merkezinde dikkat çekmesi sonucu sorumluluk alançlarının genişlediğini ifade eden Zaim, “Geçtiğimiz yıl, tüm Balkan ülkeleri Fujitsu Türkiye’ye bağlandı. Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Bölgesi’nde Türkiye ile birlikte Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna, Slovenya, Hırvatistan ve Karadağ Türkiye’den yönetiliyor. Balkan ülkeleri Türkiye’deki projeleri çok yakından takip ediyorlar. Bu projelerin kendi ülkelerinde de uygulanması için önderlik ve destek bekliyorlar. Bu sadece Fujitsu açısından değil, Türk şirketleri açısından da ciddi bir fırsat. Komünizm döneminde uzun süre kaldıkları için Balkanlar’da özel sektör ve girişimcilik daha yeni gelişiyor.” şeklinde konuştu.
FATİH PROJESİ’YLE İLGİLENİYORUZ
Fujitsu olarak Fatih projesiyle ilgilendiklerini ifade eden Zaim, “Japonya’dan bir ekip gelecek ve burada temaslarda bulunacağız. Fatih projesini biz ürün olarak değil de, çözüm bakış açısıyla değerlendiriyoruz. İlgilendiğimiz bir proje.” dedi. Enerji tasarrufunun önemine de değien Zaim, Türkiye’de sadece hanelerdeki 7.8 milyon bilgisayarın Fujitsu 0-Watt bilgisayarlarda değiştirilmesi halinde yıllık 21.684.000 TL tasarruf edileceğini söyledi.
ÜMRANİYE’DE PC ÜRETİYOR
Fujitsu olarak 2009’dan bu yana Ümraniye tesislerinde kurumsal projeler için yerli PC üretimi yaptıklarını hatırlatan Zaim, “Kamu ve özel sektörde önemli referanslara sahibiz. Fujitsu Türkiye’nin 400 çalışanı, 81 ilde 56 servis noktası var. Bunlardan 110’u sertifikalı mühendis, 224’ü saha elemanı. Finans müşterilerine 240 bin POS noktasında hizmet veriliyor.” şeklinde konuştu.
TÜRK DİZİLERİ BANA SORULUYOR
Balkan ülkelerinin Türkiye’ye bağlanmasından sonra bu ülkeleri ziyaret ettiğini belirten Zaim, “Türk dizilerinin Balkanlar’la yakınlaşmaya büyük etkisi olmuş. Her iş görüşmesinin ilk 10-15 dakikası dizi konuşularak geçiyor. Ben pek dizi izlemiyorum ama “Şu dizinin sonu ne olacak?” diye sorulduğu için izlemeye başladım. Aile içindeki yemeklerde dizi sohbetlerinin gündeme geldiğini öğrendim. Önceden Eurovision yarışmalarında bize bu ülkelerden pek puan gelmezdi. Artık dikkat ediyorum, son yıllarda bize bu ülkeler puan da veriyor.” dedi.
KUZENİM İYİ BİR GİRİŞİMCİ
Makedonya kökenli bir ailenin çocuğu olduğunu hatırlatan Zaim, Ohri’de yaşayan kuzeninin Türkiye’de iş bağlantıları sağlayarak başarıya ulaştığını da bir girişim öyküsü olarak anlattı. Zaim, “Kuzenimin babası devlet tarafından görevlendirilmiş bir oto tamircisiydi. Günde kaç oto tamir ederse etsin, alacağı ücret değişmiyordu. Türkiye’deki fırsatları gördü. Önce yedek parça ithalatıyla başladı. Şimdi Türkiye’den otobüs ve kamyon ithal ediyorlar ve başarılı bir girişim oluşturdular.” şeklinde konuştu.
DÜNYANIN 3. TEKNOLOJİ ŞİRKETİ
Fujitsu’nun Japonya’nın birinci, dünyanın üçüncü büyük bilişim şirketi olduğunu belirten Zaim, şunları söyledi: “Fujitsu, 34 binden fazla patent sahibi 100’den fazla ülkede hizmet veriyor. 2011 Mart mali yılı itibariyle dünya genelinde 55 milyar dolar ciroya sahip. 172 bini aşkın çalışanı var. Fujitsu, 1800’lerde bakır madenleriyle başladı. 1935’de kuruldu. Yerel davranan global bir şirket olarak yeniden konumlandık. Japonya’daki birikmiş deneyimi tüm dünyaya sunmak için bir başlangıç içindeyiz. Fujitsu sadece ürüleriyle varolan bir şirket değil, sunduğu çözümlerle de yaşama dair katkılarda bulunuyor.”
DAMARDAN KİMLİK TANIMA SİSTEMİ GELİŞTİRDİ
- Fujitsu’nun en ilginç ürünlerinden biri de Avuçiçi Damar Tanıma Sistemi. Dokunmadan, 5-6 santim mesafeden, avuçiçindeki kan akışına bağlı olarak kişilerin kimliklerini tespit edebiliyor.
- Bankacılıkta, ATM’lerde kart yerine avuçiçinizi göstererek kendinizi tanıtabiliyorsunuz. El canlı değilse sistem çalışmıyor. Çünkü elde canlı bir kan akışı olması gerekiyor.
- Fujitsu’nun buluşlarından biri de e-kağıt. Ada devleti olması, toprak ve tarım alanlarının kısıtlı olması nedeniyle, doğaya inanılmaz saygılı bir kuruluş. Fujitsu, yeşil konseptinin en önemli temsilcilerinden. 1970’lerden bu yana ürün ve çözümlerini çevreci teknolojilerle geliştiriyor.
- Şirket, ENON adlı bir robot geliştirdi. Havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde insanlara yardımcı oluyor. Bir sonraki adım, hastalara yardımcı olacak, çocuklara dadılık edecek şekilde geliştirilmesi planlanıyor.
- Fujitsu Tıbbi Kayıt Sistemi ile de hastaların sağlık kayıtları tutuluyor ve farklı hastanelere gittiğinde de sağlık bilgilerine çevrimiçi olarak ulaşılabiliyor.
- Fujitsu mobil telefonları ve baz istasyonları Japonya’da yaygın olarak kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde bu ürünler Türkiye’ye de gelecek.
- Ada ülkesi olması nedeniyle, denizaltı fiber optik kablolamada uzmanlaşmış bir şirket. 90 bin kilometrelik denizaltı kablosu döşenmiş durumda.
- Hizmetlerin kesintisiz olarak verilebilmesi için Fujitsu’nun 85 veri merkezinde 24 saat 365 gün hizmet veriliyor. Fujitsu, mikroçip üreten dünyadaki nadir teknoloji firmalarından biri.
- Otomobillerin sistemlerin içinde, beyaz eşyalarda, çamaşır ve bulaşık makinaları gibi tüm cihazların içindeki elektronik devrelerdeki mikroçipleri üretiyor. Oyun konsollarında Fujitsu’nun mikroçipleri kullanılıyor.
- Japonya’nın Uydu Bazlı Felaket Yönetim Sistemi’ni Fujitsu kuruyor. Bu projede Fujitsu’nun süper bilgisayarları kullanılacak.
- Japon Uzay Araştırmaları Merkezi’nin talebiyle kurulacak sistemle, dünyayı izleyen uydulardan gelen veriler otomatik olarak değerlendirilip ilgili merkezlerle paylaşılıyor.
- Fujitsu K Computer’de 88.128 işlemci çalışıyor. Doğal afetlerin izlenmesi ve önlenmesinde yardımcı olacak. Hava durumu analizleri yapacak.