Türkiye ekonomisindeki gelişme, küresel şirketlerin Türkiye’yi bölgesel üs olarak seçmelerine neden oluyor. Son gelişme, Japon Fujitsu’dan. Fujitsu, Balkanlar’daki 10 ülkeyi Türkiye’ye bağladı ve yönetimi Halit Zaim’e emanet etti
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapan Halit Zaim, bölgesel yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, şirketin Balkan Ülkeleri Genel Müdürlüğü görevini de üstlendi. Fujitsu’nun Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna, Slovenya, Hırvatistan ve Karadağ ofisleri Halit Zaim’e bağlandı. Dünya çapında 70 ülkede yaklaşık 170 bin çalışanıyla hizmet veren, merkezi Tokyo’da bulunan Fujitsu’nun, 31 Mart 2011’de sona eren mali yılı sonucuna göre 55 milyar ABD Doları konsolide cirosu var. Zaim, “Buradaki amacımız, işi geliştirmek, büyütmek. Fujitsu’nun ürün ve hizmetlerini, oralarda geliştirerek sunmak. Bu büyümeyi yaparken, Türkiye kaynaklarını, Türkiye’deki iş ortaklarımızı ve KOBİ’lerimizin de işbirliği yapacakları fırsatları yaratmak.” diyor.
TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜME ETKİLİ
Balkanlar’daki 10 ülkenin yönetiminin kendisine verilmesinin ardından bu ülkelere seyahat ettiğini ve neler yapabileceklerini ve o ülkelerin potansiyellerini araştırdığını ifade eden Zaim, şunları söylüyor: “Genel olarak edindiğim izlenim, Türkiye’nin son dönemlerdeki ekonomik olarak büyümesi, krizden en az etkilenen ülke olması, hatta krize rağmen büyüme göstermesi gerçek anlamda dikkat çekiyor ve Türkiye’yi örnek ülke olarak görüyorlar ve bu başarının sırrını soruyorlar. Türkiye’deki bir takım projeleri işleri de takip ediyorlar, gelişmeye açık bir çok alan var orada da . Devlet kontrollü bir ekonomiden bireysel, girişimci bir ekonomiye doğru dönmeye çalışıyorlar. Bunun için çaba sarfediyorlar. Türkiye’den de bunun örnekleri ve benzer uygulamaları oraya nasıl getiririz onları soruyorlar. Dolayısıyla böyle bir potansiyel de var.”
TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ
Farklı sektörlerden kişilerle görüştüğünü, sağlık, medya ve eğitim gibi sektörlerin Türkiye’nin teknolojik tecrübesinden yararlanmak istediğini gözlemlediğini belirten Zaim, “Bu sektörlerin hepsinde ciddi fırsatlar var. Mesela medya kuruluşları, Türkiye’deki çözümleri merak ediyor.” şeklinde konuşuyor. Zaim, Türkiye ile birlikte Balkanlar’daki 10 ülkenin yönetiminin kendisine verilme öyküsünü ise şöyle anlatıyor: “Fujitsu’nun farklı isimlerle de olsa Türkiye’de 25-30 yıla varan bir geçmişi var. Sağlıklı bir tabana sahibiz. Bölgede, Avrupa, Afrika, Asya bölgesinde en hızlı ve sağlıklı büyüyen ülkelerden biri olduk. Bu dikkati çekti. Bu başarıyı, Balkan ülkelerinde de sağlamamız için bize bu fırsatı verdiler. Bize bağlanan ülkelerdeki operasyonlar ağırlıklı olarak, ürün satışına yönelikti. Ürün bakış açısından, çözüm bakış açısına geçme hedefimiz var. Hem oradaki ekipleri, hem de o coğrafyadaki müşterileri, ürüncü bir gözden, çözüm sunan bir yapıya doğru çevireceğiz. Ana hedefimiz bu.”
BAKIR MADENİYLE BAŞLADI TEKNOLOJİ DEVİ OLDU
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, Fujitsu’nun, Japonya’da 1680’lere varan bir tarihi olduğunu söylüyor: “Fujitsu, başlangıçta bakır madeni işleten bir girişimci. 1800’lerin sonunda, elektriğin bulunması ve elektriğin bakır teller üzerinden aktarılması teknolojisi geliştirildiğinde, orada bir dönüşüm yapıyor. Sadece bakır üretip satmak yerine, bakır tel üretmeye başlıyor. 1935’e kadar teknolojiyi geliştirerek, Fujitsu’nun teknoloji firması olarak kurulmasının altyapısını hazırlıyor. Fujitsu’nun yolları daha sonra Siemens’le kesişiyor. 1950-60’lar döneminde bilgisayara yöneliyorlar. O zaman da ilk bilgisayarlar üretiliyor. O zaman üretilen bilgisayar bugün Japonya’daki Fujitsu Teknoloji Müzesi’nde ve hâlâ çalışıyor. O müzede, Fujitsu’nun bakır madenciliğinden bugüne nasıl geldiği aşama aşama anlatılıyor. Fujitsu’nun Avrupa operasyonu ise, 1999’da başlıyor. 10 yıl süren Fujitsu Siemens işbirliği yaşanıyor. 2009’da da Fujitsu bu operasyonu yüzde 100 olarak devralıyor. Bütün yatırımları, AR-GE’leri hem de üretimi devraldık. Japonya’daki üretimlerin bir kısmı da Avrupa’ya geldi. Şu an tamamen Fujitsu markası altında faaliyet gösteren bir yapıdayız.”
TÜRKİYE’DE BİLGİSAYAR ÜRETİYOR
Ana üretim tesisleri Japonya ve Almanya’da olan Fujitsu, Türkiye’de de bilgisayar üretiyor. Zaim, “Türkiye’deki potansiyel nedeniyle, hem Türkiye’ye katmadeğer sağlama amaçlı, Türkiye’deki bir iş ortağımızla birlikte, Fujitsu marka masaüstü bilgisayarları Türkiye’de üretmeye 2 yıl önce başladık ve bu üretim hala devam ediyor. Fujitsu bilgisayarlar, ‘Türk Malı’ olarak üretim bandından çıkıyor. Şu anda iç piyasaya veriyoruz. Ama bu yeni yapılanmayla birlikte, bu üretimi bölgesele çevirme gibi bir amacım var. Ürettiğimiz bilgisayarları ağırlıklı olarak kurumsal projelerde kullanıyoruz. 150 binin üstünde üretim yapıldı. Devlet ya da özel sektördeki projelerimizde bu masaüstü bilgisayarları kullanıyoruz. Daha çok iş dünyasına hitap eden seviyede üretim yapıyoruz. Son kullanıcıya yönelik ürünleri üretme yeteneğimiz var.” diyor.
MAKEDONYA GÖÇMENİ BİR AİLENİN ÇOCUĞU
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, kendisini şöyle anlatıyor: “1962 İstanbul doğumluyum. Göçmen bir ailenin çocuğuyum. Makedonya’dan babam İştip, annem de Ohri taraflarından Türk aileler. 1950’lerin sonlarına doğru Türkiye’ye geliyorlar. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi 1985 mezunuyum. İş hayatına 1988 başında Alman şirketi Nixdorf Computer Systems’ta sistem mühendisi olarak başladım. 1991’de Nixdorf, Siemens Nixdorf olarak isim değiştirdi. Ben o dönemlerde proje mühendisiydim. Siemens Nixdorf içinde 1995’te profesyonel servisler grup yöneticisi oldum. 1999’da Siemens Nixdorf üçe ayrıldı. 2009’a kadar Fujitsu’nun içinde servis bölümünün ayrı bir şirket olarak genel müdürlüğünü yaptım. 2009’da Fujitsu’nun Siemens hisselerinin tamamını almasıyla başlayan süreçte Fujitsu Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandım.”