Shadow

Avrupa kendi icadı olan GSM’de sınıfta kaldı

GSM standardının mucidi olan Avrupa’nın bugün 4G teknolojisinde liderliği Amerika’ya kaptırdığını belirten Avea CEO’su Erkan Akdemir, ‘Bu bana göre Avrupa’nın yüz karasıdır. ABD pazarından öğreneceğimiz çok şey var’ dedi.

Türkiye’nin mobil iletişimde 3G (Üçüncü Nesil İletişim) teknolojisine geçişinin ardından bugünlerde 4G teknolojisine geçiş gündemde. 4G’ye geçiş için frekansların dağıtımı için takvim beklenirken, Avea CEO’su Erkan Akdemir, Bilişim Muhabirleri Derneği üyelerine sektörle ilgili zarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Amerika’nın çok geç başladığı GSM teknolojisinde şu an Avrupa’ya göre açık ara önde olduğunu vurgulayan Akdemir, ‘Bu bana göre Avrupa’nın yüz karasıdır’ dedi. Akdemir, Avrupa’nın bu konuda neden geri kaldığına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

AVRUPA LİSANS SATIP PARA KAZANMA DERDİNE DÜŞTÜ

Avrupa’nın kendi topraklarında çıkmış olan GSM teknolojisinde geride kalmasının bir nedeni olarak Avrupa’nın krizden dolayı lisans satıp para kazanma derdine düşmesini gerekçe gösteren Akdemir, ‘GSM Avrupa’nın standardıdır. GSM’in açılımı Fransızca ‘Groupe Spécial Mobile’ diye bir çalışma grubunun isminden çıkmış. Tamamen Avrupa sistemidir. Amerika yıllarca kendi mobil iletişim teknolojisi CDMA (Code Division Multiple Access-Kod Bölmeli Çoklu Erişim) ile boğuştu. Fakat çok hızlı adapte ettiler, geriden geldiler ve şu an 4G’de açık ara öndeler’ şeklinde konuştu.

ABD 4G’DE ÇOK AKILLI MODELLERE DOĞRU GİDİYOR

O pazardan öğreneceğimiz çok şeyler var. Avrupa’nın da öğreneceği çok şeyler var. ABD o tarafta çok daha akıllıca, daha çok teknoloji yoğun modellere gidiyor. ABD’nin 4G konusunda çok daha önce olmasına rağmen, oranın çok daha su götüreceğini düşünüyorum. Türkiye’de 4G’nin önünün açılması için özellikle düşük frekanslı alanın boşaltılması, yani analog televizyonların kullandığı bant boşaltılırsa orada büyük bir potansiyelin olduğunu düşünüyorum’ şeklinde konuştu.

Altyapı devletin yatırım kamu adına

Baz istasyonlarının sağlığa olumsuz etkisinin kanıtlanmadığı yönünde BTK’nın yaptığı açıklamaları doğru bulduklarını ifade eden Akdemir, ‘BTK bu konuda taraf çünkü biz baz istasyonlarını kurmak için güvenlik sertifikası alıyoruz. O sertifikayı veren kurum BTK. Biz bu izni aldıktan sonra yatırım yapıyoruz. Yapmış olduğunuz istasyonun en yakın insan ya da binaya göre uzaklığını hesaplayıp o yatırımı yapıp yapmayacağınıza karar veriyorlar. Kamusal bir yatırım yapıyoruz biz. Yapmış olduğumuz yatırım herhangi bir şirketin yatırımı gibi değil. Kanunla tanımlanmış ifadesiyle kamu yatırımı bizim yaptığımız. Nasıl bir otoyol ya da herhangi bir yol yapan birisi kamulaştıramadığı zaman geçecek yolu idareden gidip kamulaştırılmasını istediği gibi, biz de baz istasyonları konusunda, kamuya gidip ‘burayı bizim adımıza kamulaştır, yatırım yapacağız’ deme hakkımız var. Şu ana kadar bunu kullanmadık. Neden böyle bir hakkımız var, çünkü lisans bitimi sonunda bu yatırım kamuya dönecek. Sonuçta bu altyapı devletin malı’ dedi.

İlginizi çekebilir:  İşte Turkcell'in 3G'li mobil internet tarifesi

Herkes kendi tarifesini kendisi oluşturmak istiyor

Avea CEO’su Erkan Akdemir, GSM sektöründe müşterilerinin artık esnek tarife seçenekleriyle kendi tarifelerini oluşturmak istediklerini belirterek, ‘SEÇ adını verdiğimiz hizmetle, hizmet modüllerini raftan alıyorsunuz üst üste koyuyorsunuz ve kendi ihtiyacınıza yönelik bir paket çıkartıyorsunuz. Üç sene önce bunu yapamazdınız. Altyapının getirdiği ciddi bir esneklik bu. Üç sene önce bunu yapsaydınız müşteri bunu şimdiki gibi algılamayacaktı. Çünkü müşterinin o tarihlerde böyle bir beklentisi ve talebi yoktu. Şimdi bizim işimiz kolaylaşıyor’ dedi.

TV frekansları mobil iletişime tahsis edilmeli

Sektörde bir çok iş yapılmış olmasına rağmen hâlâ takım riskler bulunduğunu belirten Akdemir, ‘Bunların başında frekansların yeniden dağıtılması konusu var. Özellikle 2G ve 900 Mhz. tarafında. O birinci acil konuların başında geliyor. Onun dışında klasik bildiğiniz konular var. Bir taraftan aşırı düzenleme var. Yani çok mikro ve düzenleme yapılmasının etki oluşturacağı alanlar var, bir taraftan da düzenleme eksiği olan alanlar var. Türkiye’de 4G’nin önünün açılması için özellikle düşük frekanslı alanın boşaltılması, yani analog televizyonların kullandığı bant boşaltılırsa orada büyük bir potansiyelin olduğunu düşünüyorum’ dedi. Müşteri taleplerinin çok kompleksleştiğini ifade eden Akdemir, sözlerine şöyle devam etti: ‘Eskiden belli müşteri grupları, belli müşteri segmentleri vardı. Şimdi belki onun on katı daha farklı karakteristiği olan, farklı talebi olan bir müşteri kitlesi var karşımızda. En güzel yolu herkesin kendi tarifesini kendisinin oluşturacağı esnek bir yapıya geçmek. Yine biz burada SEÇ dediğimiz yeni platformla cesur bir çıkış yaptık.’

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir