Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile yaptıkları mutakabat sonucu Fatih Projesi’ne uyumlu olarak hayata geçirdikleri AstroNot Eğitim Portalı’nın eğitimde uzay çağını başlattığını söyledi
2012-2013 Eğitim Öğretimi’nin başladığı yeni dönemde Türksat, öğrencilere AstroNot adlı yeni bir hizmet sunmaya başladı. İlköğretim ikinci sınıftan lise son sınıfa kadar öğrencilere hitap edecek olan AstroNot Eğitim Portalı, interaktif eğitim özelliği ile okul-öğretmen-öğrenci ve veli etkileşimini de sağlayacak. Türksat ile Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) arasında mutabakatı yapılan AstroNot Eğitim Portali, aynı zamanda Fatih Projesi’ne de uyumlu ve destekleyici özelliği sahip olma özelliğini taşıyor. AstroNot Eğitim Portalı İş Birliği Protokolü ile yapılan işbirliği, çerçevesinde program, 2012-2013 Eğitim Öğretim döneminde öğrenciler tarafından yoğun ve etkin bir şekilde kullanılacak.
EĞİTİMDE UZAY ÇAĞI
Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, projeyle ilgili olarak, ‘Türkiye’nin bilgi toplumu olma hedefleri kapsamında Türksat, eğitimi uzay çağına taşımayı hedefliyor. Bu kapsamda hazırlanan AstroNot Eğitim Portalı, eğitim hayatına yenilikler getiriyor. AstroNot, internet üzerinden, mobil olarak da kullanılabilen, görsel zenginliğe sahip, 7/24 esasına göre çalışan interaktif bir eğitim portalıdır. Ülkemizde başlatılan Fatih Projesi’ni tamamlayan ve ona uyumlu içeriklere sahip olan AstroNot Eğitim Portalı, ilköğretim 2. sınıftan 8. sınıfa kadar tüm öğrencilere hizmet verebilecek. AstroNot’un klasik eğitim sisteminden farkı, interaktif bir eğitim hizmeti olmasıdır. Projenin önemli bir özelliği de ‘kişiye özel’ bir eğitim içeriği sunuyor olmasıdır.’ dedi.
İNTERNETLE AKILLI EĞİTİM
Bu hizmeti alan çocukların, hangi konuda eksiklikleri olduğunu göreceklerini ifade eden Dalbay, ‘AstroNot çok yönlü bir sistem; öğrenci, öğretmen ve veli 24 saat eğitim anlamında birbirlerine bağlı oluyor. Öğretmenlerimiz, bu eğitim portalini kullanan öğrencilere ödev verebilir, kaynaklar verebilirler; bunları tekrar etmesini isteyebilirler. Velilerimiz, öğrencilerin neler yaptıklarını buradan izleyebilir. AstroNot, öğrenci neredeyse eğitimi oraya taşıyan ve internetten çalışan bir altyapıdır’ şeklinde konuştu.
2’DEN 12’YE TÜM SINIFLARI KAPSIYOR
AstroNot Eğitim Portalı’nın ilk hazırlandığında içerik olarak 2-8. Sınıflar olarak düzenlendiğine işaret eden Dr. Dalbay, yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte 12. Sınıflara kadar içerik genişlemesine gidileceğini söyledi. Dr. Dalbay, sözlerine şöyle devam etti: ‘Öğrencilerimiz, bir ekranda herhangi bir içeriği çalışırken, bir videoyu izlerken veya bir eğitim içeriğini dinlerken not alabiliyorlar. Öğrenci çalıştığı içeriklerle ilgili olarak, konuyu mesajlarla kendi izin verdiği arkadaşlarıyla da paylaşabiliyor. Proje, eğitimde görsel içerik etkinliğini arttırıyor. Öğrencilerin, içerikleri görsel olarak takip ederek, çok daha iyi anlamasını sağlıyor. 2. sınıf öğrencilerinden başlamak üzere, 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri de AstroNot Eğitim Portalı’ndan faydalanabiliyor. Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte 9., 10., 11. ve 12. sınıf içerikleri de hazır olacak.’
TÜRKSAT’tan Fatih Projesi’ne içerik desteği
AstroNot Eğitim Portalı’nın bir eğitim portali olduğuna dikkat çeken Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, projenin aynı zamanda ülke genelinde yakından bilinen Fatih Projesi’ne de içerik sağlayacağını ifade etti. Dr. Dalbay, portal ile ilgili açıklamalarını şu şekilde tamamladı: ‘AstroNot Eğitim Portalımız canlı bir eğitim portalıdır. Yani, içerikler Milli Eğitim müfredatına uygun olarak sürekli yenilenecektir. Yeni videolar, üç boyutlu görseller ve yeni ölçme değerlendirme yöntemleri eklenecektir. İçerikler ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda çeşitlenecektir. Öğrencilerimiz bilgileri görsel materyallerle daha kolay öğrenebiliyor; daha da ileri aşamada pratik yapma imkânı elde ediyor. Problemlerin farklı çözüm yollarını görüyorlar. Öğretmen ve veliler, öğrencilerin çalışmalarını, ne zaman, ne kadar ilerlediklerini ve yarışması gereken ne kadarını yaptığını anlık olarak görebiliyor öğretmenlerimiz testlerde hangi konularda daha çok yanlış yapıldığını, online olarak takip edebiliyor.’ Sözkonusu proje, bu yıl İstanbul’da yapılacak CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nda da ayrıntıları ile eğitim kamuoyuna tanıtılacak.