Shadow

2013’e kadar tüm TV’ler ‘akıllı’ olacak

Vestel Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye IPTV Genel Başkanı Metin Salt, önümüzdeki yıl üretecekleri her yüz televizyondan 50’sinin internete bağlanabilen ‘Akıllı TV’lerden oluşacağını belirterek, ‘2013’ten itibaren televizyonların yüzde 100’ü ‘Akıllı’ olacak. Gelecek 4 yıl içinde ‘Akıllı TV’ satışlarımızı yüzde 100 artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Geçen yıl dünyada satılan televizyonların yaklaşık yüzde 20’si internet özelliğine sahip ‘Akıllı TV’ler (Smart TV) oluşturdu. Bu oranın 2015’te yüzde 65 ila 70 arasında olması ve ‘Akıllı TV’ satış adedinin 140 milyonu geçmesi bekleniyor. Vestel Genel Müdür Yardımcısı ve Türkiye IPTV Genel Başkanı Metin Salt, gelecek 4 yıl içinde ‘Akıllı TV’ satışlarını yüzde 100 artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Önümüzdeki sene üreteceğimiz televizyonların yüzde 50’si, 2013 yılından itibaren ise yüzde 100’ü ‘Akıllı TV’ olacak. Gelecek 4 yıl içinde ‘Akıllı TV’ satışlarımızı yüzde 100 artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de, ciro olarak da akıllı TV satışının TV satışları içindeki payının yüzde 20’ye çıkmasını bekliyoruz. 1 milyon 500 bin TV satışının 200 bininin akıllı TV olmasını bekliyoruz. Vestel, dünyanın 3. büyük TV üreticisi. Türkiye televizyon pazarında liderliğe oynuyoruz.” dedi.

IP TV’DEN DAHA HIZLI BÜYÜYOR

‘Akıllı TV’lerin yaygınlaşmasının, IP TV’den daha hızlı olabileceğine dikkat çeken Salt şunları söyledi: “IP TV, bugün dünyada 55 milyon aboneye sahip. 2015’te ise 115 milyon aboneye ulaşması bekleniyor. Uydu ve kablo TV’de ise artış oranları çok düşük. ‘Akıllı TV’ye baktığımızda ise çok hızlı bir büyüme görüyoruz. Bugün televizyonların yüzde 20’si internet özelliğine sahip. Dünya genelinde200 milyon TV var ve bunların 40 milyonu ‘Akıllı TV’ kullanıcısı. Yakın gelecekte, ‘Akıllı TV’ kullanım oranının yüzde 60’lara çıkmasını bekliyoruz. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler, TV pazarından daha hızlı pay alıyor. Türkiye’de ‘Akıllı TV’ pazarı şu anda yüzde 5 seviyesinde. 2011’in ilk 8 ayında ise yüzde 10’a yükselecek.”

10 YILDIR ‘AKILLI TV’ ÇALIŞIYORUZ

Şu anda yeni bir kavram gibi gözüken ‘Akıllı TV’nin, Vestel için yeni olmadığını belirten Salt, ‘Vestel’i 10 yıllık internet TV geçmişi var. Vestel’in ABD’de bundan 10 yıl önce kurduğu şirket, Microsoft’la birlikte dünyanın ilk web TV’sini geliştirmek için çalışıyorlar. Vestel, o günden bu yana internet TV konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şu anda internette akan trafiğin yarısını video oluşturuyor. Biz global teknolojiyi yerelleştiriyoruz. En geniş yerel içeriği verebilecek konumdayız. Biz Türk kullanıcısının neyi istediğini, neyi sevdiğini, ne gibi beklentileri olduğunu en iyi anlayan şirketlerden biriyiz. Dünyadaki içerikleri Türkiye’ye getirme ve yerelleştirme konusunda tecrübe ve birikimimiz var. Bizim vizyonumuz, Türk içeriğinin tüm dünyada kullanılmasını sağlamak da içeriyor.” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir:  TechnoLogic - 25. Bölüm

KİŞİYE ÖZEL İÇERİKLER SUNUYOR

‘Akıllı TV’lerin, kişiselleştirilmiş içekler sunduğunu ifade eden Salt, “Bu ürünleri biz, Akıllı Ürünler Grubu olarak adlandırıyoruz. Vestel Akıllı TV’de güçlü yazılımlar bulunuyor. Cihaz, sizin ihtiyaçlarınızı anlayarak, yeni güncellemeleri kendisi yapabiliyor. Yeri geldiğinde karşılaşılan hataları, sizin haberiniz olmadan servis merkezine iletiyor. Sizin yaptığınız ya da küresel kullanıcıların yaptıkları içerik tercihlerine bakarak, size yeni içerikler öneriyor. Açık platform olduğu için, içerik sahipleri diledikleri uygulamaları oluşturarak bu ürünün içine koyabilecekler. Bizim buradaki asıl farkımız, Türk TV izleyicisinin ihtiyaçlarını bilmek ve ona göre içerikleri sağlayabiliyor olmak.” dedi. Şu anda piyasada bulunan 32 inç LED ekranlı Vestel Smart TV 1.349 TL’den,  42 inç ekranlı olanı ise 1.849 TL’den alınabiliyor.

GÜNDE 4.5 SAAT TV İZLİYORUZ

Türkiye’nin ABD’den sonra çok TV izlenen ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Salt şunları söyledi: “Günde 4.5 saat TV izliyoruz. 25-35 yaş grubunda TV izleme oranıyla, internet kullanmaya ayrılan zamanın neredeyse biririne yakın olduğunu görüyoruz. Doğal olarak, üreticiler de interneti de içinde barındıran ürünler geliştirmeye çalışıyor. İnternet televizyonculuğunun iki ana kolu var. Birincisi IP TV. Bir operatör üzerinden yayınların internet üzerinden verilmesine dayanıyor. İkinci seçenek ise, bizim ‘Web TV’ ya da ‘Smart TV’ dediğimiz metot. Bizim Vestel’de de yaptığımız gibi. Burada televizyonları üreten şirketler, içerik konusunda da yarı yarıya söz sahibi oluyor. Biz cihazları üretirken bir taraftan da içerik saplamaya odaklanıyoruz. Dünyada en çok kullanılan elektronik cihaz cep telefonu değil, uzaktan kumanda. Biz uzaktan kumandayla, içeriği yönetmenizi sağlıyoruz. Smart TV’de içerik için herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Smart TV’lerin hızla yayılmasının arkasında yatan en önemli neden bu.”

Yazıyı Oylayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir