Shadow

20 milyon dolarlık AR-GE yaptı 339 milyona akıllı tahtayı kaptı

FATİH projesinde, akıllı tahta ihalesinin ilk ayağını 339 milyon 525 bin TL’lik teklif vererek kazanan Vestel Şirketler Grubu’nun İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, “FATİH projesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından biridir. Bu proje eğitimde eşitlik sağlayacak. Eğitim teknolojilerinde dünyaya bir model ve fikir ihraç edebilecek duruma geldik.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın FATİH Projesi kapsamında 650 bin sınıfa akıllı tahta kurulmasına ilişkin ihalenin 85 bin adetlik ilk parti ihalesini kazanan Vestel, projenin detaylarını ilk kez basınla paylaştı. Konuyla ilgili olarak, Swiss Otel’de bir basın toplantısı düzenleyen Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, “İhalenin ilk fazında 339 milyon 525 bin TL’lik teklif veren Vestel, “akıllı tahta” olarak da bilinen 85 bin adet etkileşimli dijital tahtanın üretimini üstlendi. İlk ihale 85 bin dershaneyi kapsıyor. Şubat başından itibaren kurulumlarına başlayacağız. Ağustos sonuna kadar tamamlamış olacağız. Ürünlerin 5 yıl garantisi var.” dedi.

EN BÜYÜK EĞİTİM PROJESİ

FATİH projesini, “Türkiye’nin eğitimde gelmiş geçmiş en büyük projesi’ olarak nitelendiren Yüngül, “FATİH projesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından biridir. Akıllı tahta için AR-GE ve yazılım dahil 20 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Eğitimde eşitlik sağlayacak. Kullanıcılar bilgiye en son haliyle ulaşacak. Proje ortaya çıkmadan sonra bizim bu konuda bilgi birikimimiz vardı. Japonya Kanada İngiltere gibi gelişmiş ülkelere benzer ürünler satmıştık. Azerbaycan, Ortadoğu ülkeleri gibi pek çok yere ürünler sattık. Eğitim teknolojilerinde dünyaya bir model ve fikir ihraç edebilecek duruma geldik.” şeklinde konuştu.

PROJEKSİYON YERİNE LCD DEVRİM

Akıllı tahta projesinde projeksiyon cihazı yerine LCD ekran tercih edilmesinin önemine vurgu yapan Yüngül, konuyla ilgili şunları söyledi: “Projeksiyon cihazıyla başlansaydı, Türkiye projeksiyon cihazı çöplüğü olacaktı. LCD panelle başlanması çok kritik bir karar oldu. Dünyada sadece 2-3 firma LCD panel üretebiliyor. LCD panel birkaç katmandan oluşuyor. Manisa’daki tesisimiz camı alıp diğer katmanları ekleyerek üretim yapabiliyor. Üretimdeki yerlilik oranınız, modül üretemeyen şirketlerin hepsinden en az iki kat fazla. Projeksiyonun dezavantajları var. Ömrü kısa, gündüz yeteri kadar göremiyorsunuz ve enerji tüketimi çok fazla. Akıllı tahta yüzde 40 az enerji tüketiyor. Ömrü de 6-7 kat daha fazla.”

AR-GE ÇALIŞMALARI MANİSA’DA

Manisa’daki Vestel tesislerine bilgisayar, televizyon, LCD panel üretimi yaptıklarını hatırlatan Yüngül, “Manisa’da modül yatırımımız var. Çok farklı ve esnek ürünler geliştirebiliyoruz. LCD modül imkanlarıyla, kendi AR-GE imkanlarımızı ortaya koyarak bu ürünü geliştirdik. Akıllı tahtadan tabletlerin ekranlarını görebiliyor ve ekrana yansıtabiliyoruz. Öğrencilerden birinin dersten uzaklaştığını gördüğünüzde o öğrencinin ya da bütün sınıfın ekranını kilitleyebiliyorsunuz. İsterseniz her hangi bir öğrencinin ekranını akıllı tahtanın ekranına yansıtabiliyoruz. 3 boyutlu akıllı tahta geliştirdik. Prototipini gördüm. İnanılmazdı. Sağlık uygulaması ile neredeyse kendi kendini tedavi edecek hale geliyor insan.” şeklinde konuştu.

İLK ÜRÜN RİZE VE DİYARBAKIR’A

Akıllı tahta projesinde üretilen ilk ürünleri Rize ve Diyarbakır’daki okullara pilot çalışma amacıyla gönderdiklerini ifade eden Yüngül, “İki okulun müdüründen de teşekkür yazısı geldi. Bilgisayardaki hızlı gelişime her an ayak uydurabilecek bir ürün. Teknolojik donanımı istenildiği zaman değiştirilip, güncelleştirilebiliyor. Kalem kullanmadan elle dokunmatik olarak yönetilebiliyor ve yazı yazılabiliyor. Akıllı tahtalar için içerik üretme konusunda Türkiye büyük bir üs olacak. Çok sayıda start-up şirket bu alanda yazılımlar geliştirecek. Üründe öğretmenlerin tahtaya tebeşirle yazmak istemesi ihtimalini de düşünerek sürgülü bir şekilde klasik yeşil tahta da koyduk.” dedi. Akıllı tahtada şu anda Windows işletim sistemi kullanıldığını belirten Yüngül, istenirse Pardus’un da kullanılabileceğini söyledi.

PATENT NEDEN BAKANLIKTA?

Ürünün patentinin neden Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğu şeklindeki bir soru üzerine Yüngül, “Bakanlık bu konuda açıklama yaptı. Biz yaptığımız her ürün için patent alıyoruz. O patenti mecburen bakanlığa vermemiz gerekiyordu. Patenti devretme talebi Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geldi. Bir Çin’li firma iki kat fiyat verdi. Bu ihale çok ekonomik olarak çıktı. İki Türk firmasının çekişmesine sahne oldu. Patentle ilgili bir sorun olsa, bu ihaleye başka bir firma giremezdi.” dedi. İhraç ettikleri ürünlerden bakanlığın patent ücreti isteyebileceği şeklinde bir yorum üzerine Yüngül, “Bakanlık ihraç edilen ürünlerden bizden patent ücreti isterse tabii ki vereceğiz.” şeklinde cevap verdi.

TABLET İHALESİ İÇİN HAZIRIZ

Tablet bilgisayar ihalesine girip girmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine Yüngül şu cevabı verdi: “Her öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılmasının, 4 sene içinde tamamlanması planlandı. Proje kapsamında dağıtılacak tablet sayısı 14-16 milyon arasında. Tablet bilgisayar için ön bir ihale yapıldı. Bakanlık gerekli özelliklerde de karar verdikten sonra değerlendireceğiz. Bu konuda da her türlü hazırlığı yapıyoruz. Bütün ihalelere gireceğiz, çünkü bizim işimiz bu. Biz sadece Türkiye’de değil, dünya liginde ilk sıralardayız. Bilgi işlem teknolojisinin olduğu her alanda sonu da kadar gideceğiz. Bugün maalesef hayatında bilgisayar görmemiş insanlar, tablet üreteceğim iddiasıyla çıkıyor. MEB Hüseyin Çelik iken Piri Reis adlı bir proje yapmıştık. Su geçirmez bilgisayarlar üretmiştik. Bu sektörde bilek güreşine her zaman varız.”

TEKNİK DESTEK EKİBİ KURULDU

Teknik destek konusunda da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yüngül, “Ürünü satmak kadar, sattığınız ürüne servis verebilmek de çok önemli. Şubat ayından itibaren aldığımız elemanları sahaya göndereceğiz. Servis personelimizi kendimiz eğitiyoruz. Sadece bu iş için bir çağrı merkezi kurduk. İlk etapta 15 kişi görevlendirdik.” dedi.

3,6 MİLYON AKILLI TAHTA VAR

Yüngül, eğitim teknolojileri harcamasında Avrupa’nın pazar lideri İngiltere’de akıllı tahta kullanımının yüzde 80’e ulaşmasının beklendiğini söyledi.  Dünyada 3,6 milyonun üzerinde akıllı tahta kullanıldığını ve bu sayının pazar değerinin 1,4 milyar dolar olduğunu söyleyen Yüngül, şu an dünya genelindeki sınıfların sadece yüzde 9’unda akıllı tahta bulunduğunu belirtti.  Yüngül, “İngiltere’de Eğitim Teknolojileri Fuarı’na katıldık. İnanılmaz bir talep vardı. Eğitimin nereye doğru gittiğini gördük. Bizim akıllı tahta ürünümüz büyük ilgi gördü. Fuarda gördüğümüz ürünlere göre, bizim ürettiğimiz akıllı tahta, dünyada bu konseptte dünyanın en iyi ürünlerinden biri. 150 milyon dolar ihracat yapabileceğimizi tahmin etti arkadaşlar. Eğitim pazarındaki fırsatları görünce, çıkartın bu rakamı, bu rakam ufkumuzu daraltıyor dedim.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER 65 İNÇ. LED EKRANLI TAHTAYA ÇIKACAK

Vestel tarafından üretilen akıllı tahta, 65 inç 1920×1080 piksel Full HD LED ekrana sahip. Intel Core i3 işlemcili bir bilgisayar içeren akıllı tahta, modüler olarak üretildiği için, istendiğinde donanımsal yetenekleri geliştirilebiliyor. Akıllı tahtada, DDR-3 4 GB RAM, Ethernet, 500 GB SATA II sabit disk, Windows 7 ve Pardus işletim sistemi desteği, 512 MB dahili ekran kartı, USB bağlantı yuvası, mikrofon girişi ve kulaklık çıkışı mevcut.