‘Bulut Bilişim’ teknolojisiyle şirketler bilgi işlem sistemlerini artık kendi bünyelerinde kurmak yerine profesyonel veri merkezlerinden yönetiyor. 2 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Cloudturk, kurumların bilgi sistemlerini istediği kapasitede oluşturup cepten bile yönetebilmelerini sağlıyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte şirketler bilgi işlem altyapılarını kurumsal sunucular yerine ‘bulut bilişim’ adı verilen merkezi sunuculardan yönetiyor. Bu hizmeti veren şirketlerden biri olan Cloudturk de, 2 milyon dolarlık yatırım ve 18 aylık bir çalışmayla hayata geçti.
Anadolu Bilişim Hizmetleri ile HP Türkiye’nin altyapı desteği verdiği Cloudturk’ün kamuoyuna duyurulması için Feriye Lokantası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, “Cloudturk olarak sunduğumuz bulut teknolojisi, diğer bir deyişle bulut sunucu hizmetimiz, bilişim teknolojileri alanı dışında faaliyet gösteren şirketlerin, müşterilerine üretim süreci sonunda daha kaliteli ürünler ve hizmetler sunmasını sağlıyor. Kurumlar, Cloudturk üzerinde istedikleri kapasitede sanal sunucularını oluşturup yönetebiliyorlar. Kullanıma göre saat bazlı fiyatlandırma yapılıyor. Örneğin 2 GB RAM, bir işlemci, 30 GB sabit diski olan bir makinanın bir aylık kullanım ücreti aylık yaklaşık 70 TL olacak. 14 günlük de ücretsiz deneme fırsatı veriyoruz. Şirketler bulut bilişim sistemlerini web üzerinden olduğu gibi, mobil uygulamalardan da yönetebiliyor. iPhone ve iPad uygulamasıyla Cloudturk sistemine girerek, tüm hizmetleri yönetmek mümkün oluyor.” dedi.
REKABETÇİLİĞİ GELİŞTİRECEK
Toplantıda HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ise şunları söyledi: “Türkiye’nin ilk gerçek bulut bilişim uygulamasının altyapısında yer almaktan çok mutluyuz. Türkiye?nin genç girişimcilere ihtiyacı var. Cloudturk bu bunun için de başarılı bir örnek. Bulut bilişim bugün teknolojinin geldiği noktayı gösteriyor. Şirketler, hatta devletler hizmetlerini buluta taşıyor. Cloudturk’ün sunacağı hizmetlerin, KOBİ’lerin rekabetçiliği ve gelişmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar Türkiye’de 7 bulut bilişim projesi yaptık ve 15 milyon dolara yakın bir gelir elde ettik.”
CEPTE DE OLMASI AVANTAJ
Projenin altyapı sağlayıcılarından Anadolu Bilişim Hizmetleri’nin Genel Müdürü Çetin Uygun da, “Cloudturk’ün en büyük başarılarından biri bulut bilişimi cebe getirmiş olması. Bugün eğer cebe giremiyorsanız teknolojik olarak geride kalmışsınız demektir. Son 5 yılda yüzde 247 büyüdük. Anadolu Bilişim Data Center, Türkiye’nin Tier III uyumlu ilk ve tek veri merkezi.” şeklinde konuştu.
İTO 500 ŞİRKETLERİ BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Bireysel alanda bilgi tüketiminin artması ve veri depolama ihtiyacının ortaya çıkması, kurumların buluta yatırım yapmasını tetikledi. Özellikle güvenlik konusunda standartların oluşmasıyla birlikte kurumlar hızla ‘IaaS’e yönelmeye başladı. Türkiye’nin gerçek sunucu altyapı hizmeti (IaaS) sağlayıcısı Cloudturk, aralarında İTO 500 kurumlarının da bulunduğu çok sayıda kurumsal müşteriden yoğun talep alıyor. Bu nedenle, Cloudturk altyapı kapasitesini üç kere artırmak zorunda kaldı. Büyük firmaların IaaS altyapısına tek seferde geçmeleri boyutları itibarıyla mümkün olmadığından, bu tür firmalar çeşitli alt projelerini Cloudturk IaaS’ine geçiriyor. IaaS sisteminin sunduğu avantajları bir kere tecrübe eden müşteriler, daha kritik iş süreçlerini yönettikleri Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Müşteri Hizmetleri (CRM) uygulamalarını da Cloudturk IaaS altyapısına geçirmek istiyor.
KALİTE SERTİFİKASI İLE HİZMET VERİYOR
Türkiye’nin bulut için üretilmiş ilk ve tek veri merkezi olan ABH Veri Merkezi’nde faaliyete geçen Cloudturk’ün verdiği sunucu altyapı hizmeti, ISO 9001, 20001 ve 27001 sertifikalarına sahip olan ve Türkiye’de Tier 3 sertifikası seviyesinde bulunan sayılı veri merkezlerinden birinde bulunuyor. Güvenlik tarafında ise Türkiye’de Cloud Security Alliance taslak yönetmeliklerine uygun tek bulut sağlayıcısı olan veri merkezinin yatırım bedelinin 10 milyon USD seviyesinde olduğu belirtiliyor. Bulut teknolojisi en özet anlatımla emniyetli, düşük maliyetli, esnek, ölçeklenebilir, öngörülebilir ve şeffaf bir uygulama. Bu avantajlarıyla yazılımların tüm kontrolü kurumların kendisinde bulunuyor. En çarpıcı avantajı ise bu teknolojinin önemli ölçüde esneklik sunuyor olması. Böylece en yüksek performans gerektiren uygulamalar bile bulut teknolojisi sayesinde anında kullanıma sunulabiliyor.