ana sayfa > Yeni Şafak > 300 dilde resim arıyor (muş)

300 dilde resim arıyor (muş)

Çarşamba, 19 Eyl 2007

Amerikalı bilim adamları, internet üzerinde en az 300 farklı dilde resim sonuçlarının görüntülenebildiği yeni bir arama motoru geliştirdi.

New Scientist dergisinin internet sitesindeki haberine göre, Washington Üniversitesi Turing Enstitüsü’nde geliştirilen ve ‘PanImages’ adı verilen yeni teknoloji, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da geçtiğimiz günlerde tanıtıldı.

Yeni teknoloji sayesinde arama yapılan nesnenin 300 ayrı dildeki karşılığı bulunuyor ve yüzbinlerce kaliteli resime ulaşılabiliyor. PanImages kullanan kişiler, her dilin kendine ait olan karakteristik özellikleri nedeniyle değişik noktalama işaretleri taşıyan kelimelerin resim karşılıklarını da diğer dillerde kolayca elde edebiliyor.

Uzmanlar, www.panimages.org adresinden ulaşılabilen sitenin çalışma prensibini şu şekilde açıklıyor:

Örneğin bir Arnavut, herhangi bir arama motoruna girip kendi dilinde ‘kurbağa’ anlamına gelen ‘bretkosë’ yazdığı zaman çıkan sonuçlar kısıtlı ve verimsiz olabiliyor. Yeni teknolojiyi kullanan kişiler ise ‘bretkosë’nin tüm dillerdeki karşılığını karşısında bulabiliyor.

Sitede yer alan başka bir hizmet sayesinde de, kelimenin diğer dillerdeki karşılıkları kullanıcıya sunuluyor.

Araştırmacılar, İngilizce bilmeyen pek çok resim arayıcısının PanImages sayesinde internetten maksimum oranda verim alabileceğini kaydediyor. Arama motoru, kullanıcı hangi dilde devam etmek istiyorsa, ekranı ikiye bölerek hem Google, hem de PanImages sonuçlarını verebiliyor.

Bookmark and Share
Author: Melih Bayram Dede Categories: Yeni Şafak Tags:
  1. şimdilik yorum yok.
  1. şimdilik geri bağlantı yok
Improve the web with Nofollow Reciprocity.